Ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είναι από το βράδυ της Κυριακής (11/2) ο 13ος Πρόεδρος της Φινλανδίας.

Προερχόμενος από τη δεξιά, συντηρητική, πτέρυγα της πολιτικής σκηνής στη χώρα, ο 55χρονος πολιτικός έλαβε το 51.6% των ψήφων κι επικράτησε στη μάχη της κάλπης του προερχόμενου από τους Πράσινους, ανεξάρτητου όμως, Πέκα Χααβίστο.

Θα διαδεχθεί πλέον τον Σαούλι Νινίστο ο οποίος αποχωρεί ύστερα από δύο εξαετείς θητείες και με το «στίγμα» του ανθρώπου που μιλούσε απευθείας με τον Πούτιν.

Ο πρώτος πολίτης της Φιλανδίας θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, σε συνεργασία πάντα με την Κυβέρνηση. Υπέρμαχος ο ίδιος της Ουκρανίας, είναι βέβαιο πως οι σχέσεις με τη Ρωσία θα παραμείνουν τεταμένες όπως έγιναν μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Στουμπ χαρακτήρισε τη νίκη του ως «τη μεγαλύτερη τιμή» στη ζωή του. «Αισθάνομαι ταπεινός και ήρεμος, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ευτυχής και ευγνώμων που οι Φινλανδοί με ψήφισαν να υπηρετήσω ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστήριξε.

Ο Στουμπ είχε λάβει 27.2% στον πρώτο γύρο και κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειονότητα του εκλογικού σώματος στον δεύτερο.

Ο Χααβίστο συνεχάρη τον αντίπαλό του λέγοντας πως «η Φινλανδία αποκτά έναν καλό πρόεδρο». «Ο Αλεξάντερ Στουμπ είναι ένα έμπειρο, ικανό πρόσωπο για τη θέση αυτή. Τέρμα οι φλυαρίες», συμπλήρωσε.