Ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Imperial College του Λονδίνου Χρήστος Κοντοβουνήσιος, επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί. Ανέλαβε Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής. «Το brain gain έχει ξεκινήσει… Αλλά γιατί εγκατέλειψε την Αγγλία, όπου πήγε για να βρει καλύτερη τύχη (και εργασία) και επέστρεψε στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός; Ιδού τι μου είπε:

«Η επιστροφή στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό ήταν μια σημαντική απόφαση. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και η απόφαση μου να επιστρέψω στη πατρίδα  βασίστηκε από οικογενειακές συνθήκες και τους επαγγελματικούς στόχους μου. Τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι σε θέση να χειριστούν εξαιρετικά μεγάλης βαρύτητας περιστατικά. Επίσης, το επίπεδο των γιατρών είναι πολύ υψηλό. Ο  Ευαγγελισμός είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την μακρόχρονη επιστημονική και διοικητική εμπειρία των στελεχών του. Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μου στο εξωτερικό επιθυμία μου είναι να μεταφέρω τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν τα συστήματα υγείας άλλων χωρών και να εκπαιδεύσω νέους χειρουργούς στον τομέα της εξειδίκευσής μου».
***

Το Σύστημα και οι άλλες δίοδοι της κρατικής διαφήμισης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου στη χώρα μας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές κάνουν μεταξύ άλλων αναφορά και στον τρόπο διαχείρισης της κρατικής διαφήμισης. Τι μαθαίνω λοιπόν;
Ό,τι το σύστημα, έχει βρει κι άλλες διόδους – πιο χαμηλών τόνων – προσεγγίσεως / στηρίξεως των Media της αρεσκείας του. Και εξηγούμαι: Το κάνει μέσω νέων μεθόδων, όπως, για παράδειγμα, αυτή που καταλήγει σε συστημική τράπεζα που τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι πως δεν συγκαταλεγόταν και στις αγαπημένες του. Τώρα όμως έχει γίνει και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από πολλές πλευρές.
***

Η Ελλάδα στην Αμερική

Μαθαίνω ότι εκτός των συναντήσεων με βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο και με τους εκπροσώπους του ελληνο-αμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, όπως ο δραστήριος Έντυ Ζεμενίδης, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης θα συναντηθεί με δυο Αμερικάνους Υφυπουργούς, στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security), Μπλας Νουνέζ Νέτο, που είναι υπεύθυνος για την αμερικανική πολιτική συνόρων και μετανάστευσης, και στο Υπουργείο Εξωτερικών, Τζουλιέτα Βαλς Νόγιες, που είναι υπεύθυνη για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες.
Ταυτόχρονα, θα δώσει δυο ομιλίες στην Ουάσιγκτον και μια, στα παλιά του τα λημέρια, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστώνης σε ένα μεγάλο συνέδριο για την Ευρώπη, που διοργανώνει το φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Μετά την επιτυχία της υπερψήφισης της τροπολογίας για την πρόσβαση στη νομιμότητα των ήδη διαμένοντων μεταναστών στην Ελλάδα με 262 ψήφους, η ελληνική μεταναστευτική πολιτική έχει αποκτήσει διεθνές ενδιαφέρον. Σημειωτέον ότι στην Αμερική προσπαθούν εδώ και τέσσερις δεκαετίες να ψηφίσουν μια αντίστοιχη τροπολογία, με τελευταία απόπειρα επί Μπους τζούνιορ, και δεν τα έχουν καταφέρει.
***

Τι παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του Φεβρουαρίου και αθόρυβα για εμάς αλλά ηχηρά για εκείνους συνεδριάζει η ΚΟΕΣ που έχει την βασική επιστασία για την διαδικασία, κοινώς τα οργανωτικά. Εδώ προσφάτως μου λένε πως ξάφνιασε πολλούς η έκρηξη του Χρήστου Σπίρτζη για αν μπορούν οι σύνεδροι να εκλεγούν ηλεκτρονικά, ο Σπίρτζης δεν θέλει αλλά έβαλε τις φωνές και το όλο θέμα δεν μπήκε σε ψηφοφορία. Παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες ακούω. Λέτε να προστέθηκε ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Κασσελάκη; αναρωτιέμαι γιατί μαθαίνω πως ο Σπίρτζης έχει συνταχθεί με ένα άτυπο εσωτερικό μπλοκ αντιπολίτευσης στην νέα ηγεσία…
 
***

Και στο London School of Economics ο Κασσελάκης

Ο Στ. Κασσελάκης πηγαίνει, μαθαίνω  στο Λονδίνο, λίγο πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του μήνα. Θα βρίσκεται στο London School of Economics μαζί με τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Αριστερά. «Τι είδους ενότητα είναι εφικτή και επιθυμητή στην Αριστερά; Πώς μπορεί η Αριστερά να αποφύγει περαιτέρω ήττα;» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου για το θέμα της συζήτησης την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο.
***

Η ελληνική λαλιά

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έκανε μια σχετική αναφορά πριν ξεκινήσει η «Ώρα του Πρωθυπουργού» με αφορμή την ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την στεγαστική κρίση, επωφελούμενος μάλιστα της ευκαιρίας του επικείμενου ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, θυμήθηκε τον αγαπημένο του Καβάφη και απήγγειλε έναν στίχο «που περικλείει μέσα του όλο το μεγαλείο και την πολιτιστική επίδοση της ελληνικής γλώσσας»: «Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά  ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς». Και όπως είπε «αυτή τη λαλιά πρέπει να προφυλάξουμε, όχι μόνο να καμαρώνουμε για αυτήν, αλλά και να προσπαθούμε να την μαθαίνουμε και να την καλλιεργούμε». Το καλό είναι ότι εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα θεωρεία επισκέπτες μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους. Οπότε κάτι μπορεί να τους έκανε «κλικ» που λένε και οι νέοι, διότι αν κρίνουμε από το επίπεδο των Ελληνικών των βουλευτών μας τα πράγματα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά…
***

Η συνάντηση των αγροτών με τον Πρωθυπουργό

Αυτό που έμαθα από κυβερνητικές πηγές είναι ότι  η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους  15 εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, καθώς τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι. Αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση.
***

Ο Κουτσούμπας  πήγε στα μπλόκα των αγροτών

Οκτώ αγροτικά μπλόκα μέσα σε μια μέρα επισκέφθηκε ο Γραμματέας του ΚΚΕ επιβεβαιώνοντας – την ώρα που κάποιοι λένε πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη ΝΔ – πως στην “αντιπολίτευση στο δρόμο, ένα είναι το Κόμμα”…
Ξεκίνησε από τα μέρη του στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, πέρασε κι απ’ όλη τη Θεσσαλία και σε αυτή τη διαδρομή, όπως ενημερώνομαι, δεν έλειψαν και διάφορα στιγμιότυπα, όπως στο μπλόκο της Αταλάντης όπου ένας αγρότης του είπε με χιουμοριστική διάθεση “Γραμματέα, μην ανέβεις στο τρακτέρ και μας λένε τα ίδια που είπαν και για τον Κασσελάκη!”, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να μη χάνει την ευκαιρία και να του λέει “εγώ μπορεί να μην ανεβαίνω στα τρακτέρ, αλλά είμαι πάντα εδώ”!
Στην Αταλάντη οι συντοπίτες του Δημήτρη Κουτσούμπα, που τον ξέρουν καλά, τον φίλεψαν πίτα για δεκατιανό για τη συνέχεια της περιοδείας του, καθώς και καλό κρασί και τσίπουρο.
Καλό τσίπουρο, Τυρνάβου αυτή τη φορά, κέρασε και ο νεαρός “κόκκινος” δήμαρχος Τσικριτσής, τον οποίο επικαλέστηκε πολλές φορές ο Κουτσούμπας στις επαφές του με τους αγρότες, καθώς μόλις στον έναν μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει απαλλάξει τους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους από την πληρωμή τελών, τη στιγμή που τόσους μήνες μετά από τις μεγάλες καταστροφές και η πλειοψηφία των πληγέντων είναι ακόμη “στο περίμενε”…
***

Γιατί η Τσεχία αγοράζει από την Ελλάδα βλήματα πυροβολικού;

Στα ταμεία του κράτους εισήλθαν πρόσφατα περίπου 45 εκατ. ευρώ. Είναι τα χρήματα που εισπράξαμε από την Τσεχία, όταν της πουλήσαμε βλήματα πυροβολικού των 105 χιλιοστών. Τα βλήματα αυτά δεν τα χρησιμοποιούσαμε κάποια στιγμή θα τα καταστρέφαμε. Τώρα θα πείτε για ποιο λόγο χρειάζονται βλήματα πυροβολικού οι Τσέχοι. Εάν σας πω, πως δεν τα έχουν ανάγκη, απλώς τα αγόρασαν για να τα δώσουν κάπου άλλου που τα έχουν άμεση ανάγκη. Ξέρετε εσείς.