Στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη, προχωρά το ουκρανικό κράτος, μετά την σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Διαφθοράς, το οποίο έκανε δεκτή την αξίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ από το καλοκαίρι του 2023 το όνομα του Ιβάν Σαββίδη συμπεριλαμβανόταν στη λίστα 25 ολιγαρχών των οποίων οι εταιρείες δρούσαν για εξυπηρέτηση των ρωσικών στρατιωτικο-βιομηχανικών συμφερόντων. Μέχρι τότε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν ακόμη κατασχεθεί από την Ουκρανία, καθώς το όνομα της γυναίκας του Ιβάν Σαββίδη είχε την κυριότητα σε ορισμένες από αυτές κάτι που στην απόφαση δεν έπαιξε ρόλο.

Όπως αναφέρει το Kiyv Independent ανάμεσα στα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται το 100% των εταιρικών μετοχών της  PJSC Pentopak η οποία είναι μία από τις ηγετικές εταιρίες του κλάδου της παραγωγής συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, καθώς και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της, Atlantis-Pak Ukraine.

Ως ιδιοκτήτρια των παραπάνω εταιρειών εμφανίζεται ότι είναι η σύζυγος του Σαββίδη, αλλά στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις ανήκουν στον σύζυγό της. Σημειώνεται ότι στην κατασχεθείσα επιχείρηση απασχολούνται περίπου 200 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι οριστική, αφού ο επιχειρηματίας έχει δικαίωμα προσφυγής.

Παράλληλα γίνονται αναφορές ότι ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος υπήρξε μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, στενά συνδεδεμένου με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δραστηριοποιείται στην κατεχόμενη Κριμαία και υποστηρίζει δημόσια την κατοχή ουκρανικού εδάφους, με συγκεκριμένη αναφορά για το 2015 όταν ς χαιρέτισε δημόσια την κατοχή της Κριμαίας και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία.