Τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες είναι σε εγρήγορση με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες. Παρουσιάζονται μάλιστα αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους συμβολικά και χωρίς κλιμάκωση μέχρι την πολυαναμενόμενη συνάντηση της Τρίτης, μετά την οποία θα εξετάσουν εκ νεου τη στάση τους.

Αμετακίνητοι οι αγρότες σε όλη την επικράτεια

Νωρίτερα σήμερα, οι αγρότες της Καρδίτσας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, ενώ παρουσιάστηκαν διατεθειμένοι να διανυκτερεύσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης με τα γεωργικά τους μηχανήματα. Παράλληλα, αγροκτηνοτροφοι πέταξαν συμβολικά άχυρα και γάλα σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, «ό,τι απέμεινε από τον κάμπο που πλημμύρισε»,

Την ίδια στιγμή οι αγρότες από το μπλόκο του Πλατύκαμπου βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου και θα παραμείνουν μέχρι αύριο, Σάββατο 10/02, αργά το μεσημέρι.

Μπλόκο αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας. (Eurokinissi)

Παράλληλα, το μπλόκο του Αιγίου μετρά οχτώ μέρες κινητοποιήσεων, με τους αγρότες να διαμηνύουν πως δεν θα σταματήσουν μέχρι να υπάρξουν ικανοποιητικές από την κυβέρνηση αποφάσεις.

Στα Νέα Μουδανιά οι αγρότες προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανίων, αναμένοντας με αγωνία τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Την Κυριακή, 11/02, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανίων από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00.

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες της Λέσβου, στη διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής, ενώ έκαψαν και ζωοτροφές.

Με «κόκκινες» γραμμές στον πρωθυπουργό

Δεκαπέντε αγρότες από όλη την Ελλάδα θα αποτελέσουν την επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τρίτης. Με στόχο να εκπροσωπηθούν όλες οι περιοχές και όλοι οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν έξι άτομα από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία και Μαγνησία, δύο από Στερεά Ελλάδα και ένας από Πελοπόννησο.

Το κόστος παραγωγής αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τους αγρότες, οι οποίοι θα επιμείνουν στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και για φθηνό αγροτικό ρεύμα με τιμή 0,07€/kWh και στις κατώτατες εγγυημένες τιμές των προϊόντων τους.

Από νωρίς το πρωί φάνηκε ότι, μέχρι τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες θα σφίξουν κι άλλο τον κλοιό. «Εάν την Τρίτη που θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έρθουν οι κατάλληλες απαντήσεις που περιμένουμε, θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε όλη τη χώρα», λένε οι αγρότες.

Από τις 11 το πρωί της Παρασκευής, 09/02, οι αγρότες της Φλώρινας απέκλεισαν για τέσσερις ώρες το τελωνείο Νίκης για ολα τα επαγγελματικά οχήματα.

«Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη»

Στο μπλόκο της Καρδίτσας μέσα από… τρακτέρ περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης συνομίλησε με τους αγρότες, που έχουν στήσει το μπλοκο τους στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, και συμμετείχε σε σύσκεψη με τους επικεφαλείς του μπλόκου.

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στο μπλόκο των αγροτών στη Καρδίτσα. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / EUROKINISSI)

«Οι άνθρωποι μοχθούν εδώ και χρόνια και έχουν γίνει σύγχρονοι σίσυφοι της κοινωνίας. Είναι απίστευτο να είσαι αγρότης και να βλέπεις αυτό που παράγεις να πωλείται πανάκριβα στο σούπερ μάρκετ και να σκέφτεσαι που χάνεται όλο αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Κάστρο Βοιωτίας βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης για να ακούσει τα αιτήματα των αγροτών. «Η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στο πλευρό τους, ο Πρωθυπουργός αφουγκράζεται και κυρίως δίνει λύσεις με αξιοπιστία, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Τους ευχαριστώ για τον ουσιαστικό διάλογο», δήλωσε ο υπουργός.

Από την Καρδίτσα ο Δημήτρης Κουτσούμπας στήριξε τον αγώνα των αγροτών, «Να ξέρετε ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, την έχετε στριμώξει εσείς με τον αγώνα σας, την αποφασιστικότητα σας και την ενότητά σας και τον συντονισμό σε όλη τη χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο και τα μπλόκα της Θεσσαλίας και ειδικά της Καρδίτσας».