Στις 12 στο κέντρο της Αθήνας έχει δοθεί το ραντεβού των φοιτητών οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ήδη από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες φοιτητές συρρέουν στην Πανεπιστημίου με πανό και πλακάτ. Φοιτητικοί σύλλογοι διαμηνύουν ότι η συγκέντρωση στο πανελλαδικό συλλαλητήριο θα είναι δυναμική τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα βουλιάξει η Αθήνα».

Ένταση από νωρίς

Τα αίματα μεταξύ συγκεντρωμένων φοιτητών «άναψαν» από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας, όταν περίπου στις 11 το πρωί συγκεντρωμένοι πιάστηκαν στα χέρια, με τα επεισόδια ωστόσο να διαρκούν για λίγα λεπτά.

Αφορμή της έντασης ήταν για το ποιος φοιτητικός σύλλογος  θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας. Στο σημείο άμεσα έσπευσε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθώς υπήρξαν μικροτραυματισμοί.

Στο πλευρό  των φοιτητών βρίσκονται οι καθηγητές των Πανεπιστημίων που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, αλλά και η ΑΔΕΔΥ που έχει καλέσει σε πανελλαδική στάση εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων, αναφέρει ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τους αγώνες μας παράνομους και τους φοιτητές “εγκληματίες”, επιστρατεύοντας και τα ΜΜΕ, δεν μας σταματά» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε «κοινό αγώνα».

«Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση», καταλήγει.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε περισσότερα από 250 πανεπιστημιακά τμήματα. Μετά και τις νέες συνελεύσεις, χιλιάδες φοιτητές αποφάσισαν καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αλλά και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας.

Κλειστοί οι δρόμοι

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η οδός Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας καθώς έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια διαδηλωτές για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία αυτή την ώρα εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια. Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι.

Σταδιακά θα κλείσουν και άλλοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.