Συνάντηση με τον Κάρλος Μορένο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, είχε την Πέμπτη (8/2) ο Χάρης Δούκας.

Τον 65χρονο Κολομβιανό ακαδημαϊκό ο δήμαρχος Αθηναίων τον υποδέχθηκε με την έτερη ιδιότητά του, αυτήν του εμπνευστή της «πόλης των 15 λεπτών». Μιας πόλης δηλαδή στην οποία οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) εντός τετάρτου της ώρας. Προϋπόθεση φυσικά είναι η μετακίνησή τους είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο.

Γι’ αυτό και στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών βρέθηκαν τα θέματα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης των πόλεων και της ελεύθερης πρόσβασης στον δημόσιο χώρο. Μάλιστα διάσημος καθηγητής και ο δήμαρχος Αθηναίων συμφώνησαν να συγκροτηθούν κοινές ομάδες εργασίες προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες ολιστικών παρεμβάσεων  σε συνεργασία με το δίκτυο C40. Γι’ αρχή τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο και σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας.

«Η πόλη των 15 λεπτών δεν είναι θεωρητική έννοια»

Μετά το πέρας του ραντεβού ο Χάρης Δούκας επιβεβαίωσε τις προθέσεις του για μια διαφορετική Αθήνα σημειώνοντας ότι «η μάχη για την κλιματική αλλαγή θα δοθεί στις πόλεις και πρέπει να κερδηθεί».

Προηγουμένως βέβαια, όπως εξήγησε, «απαιτείται ένα νέο, πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο σε όλους τους δήμους που θα αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο, θα το κάνει ανθεκτικό και συμπεριληπτικό». Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει «αναπροσαρμογή του συνόλου των σχεδιασμών και της δράσης μας».

«Η πόλη των 15 λεπτών, η βιώσιμη γειτονιά δεν είναι θεωρητικές έννοιες», κατά τον δήμαρχο Αθηναίων. «Είναι σχέδια που ήδη υλοποιoύνται στο εξωτερικό, από το Παρίσι μέχρι τη Σανγκάη», όπως συμπλήρωσε σχετικά.

Κατέληξε δε λέγοντας ο κ. Δούκας πως «οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι για εμάς πάντα προτεραιότητα στον σχεδιασμό όλων των αστικών αναπλάσεων».