Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας των ΗΠΑ μπλόκαραν σήμερα (7/2) το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για τη μετανάστευση και το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, εν μέσω θύελλας επιθέσεων κατά του νομοσχεδίου από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους επιφανέστερους Ρεπουμπλικάνους του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποκλείει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, δύο βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις δύο χώρες. Το πακέτο οικονομικής βοήθειας ήταν ύψους 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολλά εκ των οποίων προορίζονταν για το Κίεβο.

Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην υπόθεση της στήριξης της Ουκρανίας.

Έτσι, το Κίεβο μπορεί να πήρε μια ανάσα από το πακέτο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια) που εξασφάλισε προ ημερών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την κάμψη της αντίστασης του πρωθυπουργού της Ουγγαρία Βίκτορ Όρμπαν, αλλά, όπως έχει τονίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Κίεβο δεν θα τα καταφέρει χωρίς τα αμερικανικά δολάρια.

Σολτς: Η Γερμανία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ σε αυτή τη «μάχη»
Ειδικότερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η Γερμανία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε μια νέα γενναία οικονομική βοήθεια της Ουκρανίας.

«Αυτός είναι, πιστεύω, ο πραγματικός κίνδυνος με τον οποίο είμαστε αντιμέτωποι» τόνισε. Ο Σολτς υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την περασμένη Τρίτη ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει τον Τραμπ για τη διαφαινόμενη απόρριψη από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, το οποίο περιελάμβανε και πακέτο στήριξης της Ουκρανίας. Όπερ και εγένετο, σήμερα.

«Όλα δείχνουν ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα προχωρήσει καν στο βήμα της Γερουσίας. Γιατί; Ο απλός λόγος: Ο Ντόναλντ Τραμπ», είχε τονίσει ο Μπάιντεν. «Επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι είναι κακό για αυτόν πολιτικά», είχε προσθέσει.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που το Κιέβο πιέζεται στα πεδία των μαχών και παράλληλα αντιμετωπίζει την κρίση που έχει προκαλέσει η διαμάχη ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της χώρας, Βάλερι Ζαλούζνι.