«Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου» (Πρωτότυπος τίτλος: «Goldfinger»). Ως γνωστό πρόκειται για κατασκοπευτική ταινία δράσης Βρετανικής παραγωγής του 1964, στη ομώνυμη νουβέλα του Ίαν Φλέμινγκ, σε σκηνοθεσία Γκάι Χάμιλτον με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

«Χρυσοδάκτυλο» (όπως χαριτολογώντας τον βάφτισαν στην Τράπεζα της Ελλάδος) έχει και η χώρα μας μόνον που δεν έχει ρόλο κακού, ούτε κατασκόπου, ούτε είναι Βρετανός, ωστόσο ασχολήθηκε με τον χρυσό (και συγκεκριμένα με τους ράβδους του, θα έλεγα, τα τελευταία χρόνια). Ονομάζεται Γιώργος Γύπαρης και είναι ο διευθυντής Χρηματικού της Τράπεζας της Ελλάδος, με δυο λόγια είναι ένας υπεύθυνος άνθρωπος, από τα σημαντικότερα στελέχη της ΤτΕ, αυτός δηλαδή που με τη δική του εποπτεία και φροντίδα δημιούργησε το καινούργιο και εντυπωσιακό θησαυροφυλάκιο για τους ράβδους χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας.

Τώρα μεταξύ μας ο κ. Γύπαρης έχει κάποια σχέση με… κατασκοπία, αφού συνεργάζεται στενά με την ελληνική αστυνομία και την ΕΥΠ στο έργο της παρακολούθησης και καταπολέμησης της παραχάραξης και έχει την ευθύνη για την εφαρμογή στην Ελλάδα των αντίστοιχων οδηγιών της ΕΚΤ.

Αλήθεια ποιος θα το περίμενε ότι τέσσερις ορόφους κάτω από τη γη, στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας, θα υπήρχε ένα σύγχρονο θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονται τόνοι χρυσού, αξίας περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική αξία του ελληνικού χρυσού είναι 9 δισ. αλλά μόνον τα 4,5 δισ. φυλάσσονται στην Ελλάδα. Και τούτο γιατί το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα και το υπόλοιπο σε ΗΠΑ (29%), Βρετανία (20%) και Ελβετία (4%) για λόγους ασφαλείας, μήπως και μας συμβεί τίποτα και δεν έχουμε να πληρώσουμε (όπως μας συνέβη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο που φυγαδεύσαμε τον χρυσό στην Αίγυπτο).

Τι έκανε λοιπόν ο Goldfinger, συγνώμη ο κ. Γύπαρης; Κατέβηκε τέσσερις ορόφους κάτω από τη γη και βρήκε ένα θησαυροφυλάκιο κακοσυντηρημένο. Έμεινε έκπληκτος όταν ανακάλυψε ράβδους χρυσού μέσα σε σακούλες και σε κασόνια, πεταγμένα πρόχειρα σε μια γωνιά. Και κάτω από το θησαυροφυλάκιο υπάρχουν άλλα δύο πατώματα σκαμμένα κάτω από τη γη, στην οδό Πανεπιστημίου, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πολεμικό… καταφύγιο, εντελώς λειτουργικό, για το οποίο οι πάντες στην Τράπεζα το γνώριζαν, αλλά ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό..

Και έτσι άρχισε με υπευθυνότητα και σεβασμό να ξαναφτιάχνει στην ουσία το θησαυροφυλάκιο. Ράβδοι χρυσού, καλογυαλισμένοι αυτή τη φορά, με αυτήν την σιδερένια βαριά πόρτα, που μόνον σε ταινίες βλέπαμε. Μερικοί δοκίμασαν να σηκώσουν ένα ράβδο χρυσού. Άλλοι τα κατάφεραν άλλοι δεν θέλησαν να δοκιμάσουν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή κάθε ράβδος ζυγίζει 12,5 κιλά! Όσον αφορά την φρουρά του Θησαυροφυλακίου, έχουν προσληφθεί «καλογυμνασμένοι» φύλακες ίσως οι καλύτεροι που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Στα εγκαίνια του Θησαυροφυλακίου ήταν όλοι οι «θεσμικοί», ήτοι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής. Παρατέθηκε γεύμα, στο οποίο ακούστηκαν (ανεπισήμως) εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά, όπως ειπώθηκε… «μη ανακοινώσιμα».

***

Τι θα πει ο Αντώνης Σαμαράς για τον γάμο ομόφυλων

Το δείπνο που παρέθεσε η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες συνέπεσε με την έναρξη της συζήτησης στις επιτροπές (τρεις τον αριθμό) του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η ίδια έχει οριστεί εισηγήτρια της πλειοψηφίας, επιλογή που καταδεικνύει την μείζονα σημασία που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή την κοινοβουλευτική «μάχη». Εκτός από γραμματέας του κόμματος είναι και πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Οπότε υπήρχε ένας λόγος παραπάνω για να επιλεγεί από τον Πρωθυπουργό -διότι προσωπική του επιλογή ήταν- για την θέση της εισηγήτριας.

Η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη για την τελική έκβαση της διαδικασίας (το νομοσχέδιο ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου) παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για τις «γαλάζιες» διαφοροποιήσεις. Πάντως η συζήτηση ξεκίνησε χωρίς εντάσεις και οξύτητες, αν εξαιρέσει κάποιος ορισμένες ακραίες «κορώνες» περί «εωσφορικού νομοσχεδίου» που έρχεται ενάντια στον …τριαδικό Θεό και …απειλεί την εξέλιξη του Έθνους!

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ολομέλεια όπου αναμένονται και οι τοποθετήσεις πέραν του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και κάποιων «γαλάζιων» βουλευτών εκ των διαφωνούντων, οι οποίοι προτίμησαν να μην τοποθετηθούν στην επιτροπή για να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά.

***

Θα υπάρξει ή όχι ονομαστική ψηφοφορία;

Και κάτι ακόμα. Ίσως, μου λένε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ψηφιστεί στις 15 Φεβρουαρίου από τη Βουλή ευκολότερα, απ΄ότι υπολόγιζε η ΝΔ που έκανε και φροντιστήριο (σε δύο δόσεις) στους βουλευτές της. Αυτό θα συμβεί εάν δεν υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν προτίθεται να ζητήσει, όπως δεν προτίθεται και το ΠαΣοΚ. Για να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να το ζητήσουν 15 βουλευτές. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα δούμε συνεργασία κομμάτων, ίσως των Σπαρτιατών με την Νίκη. Ίδωμεν

***

Άνω- κάτω στην Κεντροαριστερά

Δεν άρεσε καθόλου ούτε στο ΠαΣοΚ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ (μάλλον οργή τους προκάλεσε) η είδηση της εκδήλωσης για την Κεντροαριστερά, στην οποία θα μετάσχουν τρία κορυφαία στελέχη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Διονύσης Τεμπονέρας και Έφη Αχτσιόγλου.

Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο «Άλφα», επί της οδού Πατησίων, την ερχόμενη Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, ενώ
ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι δεν γνώριζαν τη διεξαγωγή της, κάτι που πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Τι ήταν όμως αυτό που προκάλσε την οργή στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης; Πρώτα απ΄όλα ο… τίτλος της εκδήλωσης που είναι: «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;». Υπάρχει μάλιστα και υπότιτλος που θόλωσε ακόμα περισσότερο τα πράγματα: «Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων».

Δηλαδή λένε (ανεπισήμως στελέχη του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ) τα τρία στελέχη θα κληθούν να πάρουν θέση στις οσμώσεις και συζητήσεις (που γίνονται στο παρασκήνιο) για πιθανή μετεκλογική σύμπραξη ή ακόμα και συνεργασία των «προοδευτικών δυνάμεων» αλλά «χωρίς να έχουν γνώση οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών»;

***

Στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Να λοιπόν που έρχονται από το εξωτερικό θετικές ειδήσεις για πολύ σημαντικές διακρίσεις (που τόσο τις χρειαζόταν) για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και εξηγούμαι: Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων τεσσάρων έγκυρων παγκόσμιων κατατάξεων Πανεπιστημίων, επιβεβαιώνουν τη διεθνή αναγνώριση του Ε.Κ.Π.Α., αλλά και την πρωτοκαθεδρία του όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών αλλά και μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα::

Η 89η θέση παγκοσμίως και η 16η θέση στην Ευρώπη στην κατάταξη «Top Universities by Top Google Scholar Citations». Σύμφωνα με την τρέχουσα ανακοίνωση της κατάταξης, αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εδραιώνει και βελτιώνει τη θέση του στα top 100 παγκοσμίως κορυφαία Πανεπιστήμια.

Στην κατάταξη «NTU Ranking -Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities» στην κατηγορία των επιμέρους επιστημονικών αντικειμένων το Ε.Κ.Π.Α. βρίσκεται στην 89η θέση στην Ανοσολογία, και στην 100η θέση παγκοσμίως στη Φαρμακευτική – Τοξικολογία.

Η Ιατρική Σχολή του Ιδρύματος στο πλαίσιο της κατάταξης Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects στο επιστημονικό πεδίο Clinical Medicine κατατάσσεται στο top 100 των Ιατρικών Σχολών Παγκοσμίως, ανεβαίνοντας στις θέσεις 76-100, από τις θέσεις 101-150 στην αντίστοιχη κατάταξη του 2022. Με αυτή την επίδοση η Ιατρική Σχολή βρίσκεται και στην υψηλότερη θέση μεταξύ των Ιατρικών Σχολών των τεσσάρων Ελληνικών Πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη.

***

Όταν ο Πρόεδρος Μακρόν δοκίμασε το… χαλούμι

Ονομάζεται Αντρέας Μαυρομάτης, είναι σεφ στο Παρίσι, κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Πιτσιλιάς της Κύπρου και είναι άνθρωπος που τάισε χαλούμι προέδρους της Γαλλίας. Στην αρχή άνοιξε μια μικρή ταβέρνα, η «Λιχουδιές της Αφροδίτης» (Les Délices d’ Aphrodite). Σιγά-σιγά κέρδισε την εμπιστοσύνη των Γάλλωn και άρχισαν οι επιτυχίες: Άνοιξε μαζί με τα αδέλφια του και άλλα μαγαζιά, μεταξύ των οποίων η «ναυαρχίδα» τους, το «Mavrommátis» (1993), και δύο «Bistrot Mavrommátis», το ένα στη Madeleine και το άλλο στο Passy. Το ένα τους ντελικατέσεν απέκτησε 8 «αδελφάκια», όπως τα αποκαλεί ο σεφ Michelin, σε διάφορα μέρη του Παρισιού, όπου πωλούνται μαγειρεμένα φαγητά. Οι αδελφοί Μαυρομμάτη έγιναν και épiciers-traiteurs (η γαλλική ονομασία του catering).

Ο βραβευμένος σεφ μίλησε στα ΜΜΕ για τους «εκλεκτούς» πελάτες που είχε κατά καιρούς το εστιατόριό του: Φρανσουά Ολάν, Εμμανουέλ Μακρόν, είναι οι Πρόεδροι που είχαν την ευκαιρία να γευτούν μεσογειακές γεύσεις. Ο ίδιος είπε πως αυτοί συνήθως επιλέγουν signature πιάτα αλλά και χταπόδι, μελιτζάνα γεμιστή καθώς και αγκινάρες αλά πολίτα. Φυσικά γεύτηκαν και το εκλεκτό φιλέτο αρνιού γεμιστό με χαλούμι και δυόσμο.