Με καρκίνο διαγνώστηκε ο βασιλιάς Κάρολος, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5/2) το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, ο βασιλιάς Κάρολος έχει ήδη ξεκινήσει θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειάς του. Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιευτεί περισσότερες πληροφορίες, για το ποιο σημείο του σώματος είναι αυτό που νοσεί.

Πόσο καιρό γνώριζε ο Βασιλιάς

Οι πρώτες πληροφορίες επισημαίνουν, ότι ο βασιλιάς Κάρολος έμαθε για την κατάσταση της υγείας του, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του μετά την προγραμματισμένη του επέμβαση προστάτη. Βέβαια, υπάρχει μία έντονη φημολογία, που θέλει τον ίδιο να γνωρίζει για το πρόβλημα της υγείας του εδώ και πολύ καιρό.

Αυτοί που το ισχυρίζονται, θεωρούν ότι ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε στοχευμένα να το ανακοινώσει στις 5 Φεβρουαρίου. Από τη μία, ο λόγος είναι, πως η προηγούμενη ημέρα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου. Από την άλλη, επειδή θα αναγκαστεί πλέον να απέχει για αρκετό διάστημα από τα δημόσια καθήκοντά του.

Παράλληλα, μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να απομακρυνθεί από τις δημόσιες υποχρεώσεις του, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι, για τις γραφειοκρατικές του εργασίες. Δηλαδή, όπως φαίνεται θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κόκκινα κουτιά με τα σημαντικά κυβερνητικά έγγραφα, αλλά θα μπορεί να συγκαλεί το Privy Council. Ενώ είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει και τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Οι θεραπείες του – Τι θα γίνει με τα καθήκοντά του

Ο βασιλιάς Κάρολος, ήδη από τη Δευτέρα, ξεκίνησε να κάνει «τακτικές θεραπείες» κατά του καρκίνου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, ο ίδιος πέρασε το ίδιο βράδυ στο σπίτι του.

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ενώ ο ίδιος παραμένει απόλυτα θετικός όσον αφορά τη θεραπεία του. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε και το Παλάτι «προσβλέπει στην επιστροφή του στα δημόσια καθήκοντα του το συντομότερο δυνατό».

Προς το παρόν, όμως το ημερολόγιο καθηκόντων του βασιλιά Καρόλου βρίσκεται υπό επεξεργασία. Η σύζυγος του, η βασίλισσα Καμίλα, ωστόσο συνεχίζει κανονικά τις δημόσιες εμφανίσεις και τα βασιλικά της καθήκοντα με ένα πλήρες πρόγραμμα.

Οι ευθύνες που βαραίνουν τον Γουίλιαμ και η επιστροφή του Χάρι

Στον απόηχο της είδησης για την κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου, αναμένεται να γυρίσει στα βασιλικά του καθήκοντα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εντός της εβδομάδας.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος έχουν μία στενή σχέση και συχνή επαφή. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν ο πρίγκιπας, πρόκειται να αναλάβει όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του πατέρα του, μέχρι εκείνος να επανέλθει από τη θεραπεία του.

Παράλληλα, ο πρίγκιπας Χάρι από στιγμή σε στιγμή πρόκειται να μεταβεί στη Βρετανία, για να επισκεφθεί το βασιλιά Κάρολο. Την είδηση έκανε γνωστή το γραφείο Τύπου του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ. Πατέρας και γιος βρίσκονται σε προσπάθειες να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους, όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα Χάρι στο βασιλιά Κάρολο αποτελεί μία προσπάθεια του «αποστάτης πρίγκιπας» να «χτίσει» εκ νέου τις σχέσεις του με τον πατέρα του. Ο πρίγκιπας υπενθυμίζεται, ότι έχει αποστασιοποιηθεί από τη βασιλική οικογένεια, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα. Η απόφαση του ιδίου, αλλά και της συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, δημιούργησε ρήξη με τη μοναρχία.

Ωστόσο, με αφορμή τις τελευταίες κρίσεις που περνάει η βασιλική οικογένεια, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν, ότι ο Πρίγκιπας Χάρι δεν είναι σε τεταμένες σχέσεις με το βασιλιά Κάρολο, αλλά με τον αδερφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Τα σενάρια για «συμβούλους του κράτους»

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει πάντα δίπλα του ανθρώπους με σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τη βασίλισσα Καμίλα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον πρίγκιπα Χάρι, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Εδουάρδος, τον πρίγκιπα Ανδρέας και την πριγκίπισσα Βεατρίκη, υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Ανδρέας δεν είναι πλέον εργαζόμενοι για τη βασιλική οικογένεια.

Με αυτούς δίπλα του, αλλά και τη θετική του ανταπόκριση στη θεραπεία όλα δείχνουν, ότι θα συνεχίσει τα κανονικά τα καθήκοντά του. Όμως αν τελικά αυτό δεν καταφέρει να επιτευχθεί υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις.

Σαφέστερα, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ορισθούν «σύμβουλοι του κράτους». Πρόκειται ουσιαστικά για δύο συμβούλους, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Θα λειτουργούν για λογαριασμό του μονάρχη μέσω αυτού και είναι γνωστό ως «ευρεσιτεχνία επιστολών».

Οι διορισμένοι σύμβουλοι θα είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράφουν έγγραφα, να παρακολουθούν συνεδριάσεις του Privy Council και να δέχονται νέους πρεσβευτές. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δε θα έχουν την εξουσιοδότηση να διορίσουν νέο πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNNi, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του Παλατιού να διοριστούν σύμβουλοι.

Βάσει του νόμου περί αντιβασιλείας του 1937, ο επόμενος στη σειρά για το θρόνο είναι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.