Λίγους μήνες πριν γιορτάσει τα είκοσι χρόνια του στο «τιμόνι» της Red Bull ο Christian Horner κινδυνεύει με μια σοκαριστική έξοδο από την πίστα της Formula 1 και την απόλυτη συντριβή της φήμης του στις μπαριέρες.

Ο μακροβιότερος -αυτή τη στιγμή- επικεφαλής ομάδας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού αντιμετωπίζει την κατηγορία «απίστευτα ελεγκτικής συμπεριφοράς» εις βάρος υφισταμένης του και, παρόλο που δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαθεσιμότητα παραμένοντας στο άκρως επιτελικό πόστο του, έχει κληθεί ν’ απολογηθεί για ό,τι του καταλογίζεται.

Ήδη η αυστριακή ομάδα έχει αρχίσει εσωτερική έρευνα προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση και να οδηγηθεί σε συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβη. Γι’ αυτόν τον σκοπό μάλιστα σύναψε εξωτερική συνεργασία με ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα διεξαγάγει τις ερωτοαπαντήσεις και θα καταλήξει σ’ ένα συγκεκριμένο πόρισμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Δεδομένου ότι η νέα σεζόν στην F1 αρχίζει στα τέλη του μηνός (29/2, GP Μπαχρέιν), οι άνθρωποι της Red Bull επιδιώκουν άμεση διευθέτηση έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς θα πορευτούν στο μέλλον. Αν δηλαδή ο 50χρονος team principal θα συνεχίσει να δουλεύει προς όφελός της και να πληρώνεται αδρά γι’ αυτήν ή θα αναζητήσουν αντικαταστάτη.

Η εκδοχή του Horner και των συνεργατών του

Φυσικά ο Christian Horner δεν αποδέχεται την καταγγελία που του προσάπτεται και αποκρούει κάθε ισχυρισμό της αντίπαλης πλευράς. Μάλιστα χαρακτηρίζει «τρέλες» όλα όσα του χρεώνεται.

Από στελέχη του περιβάλλοντος του Άγγλου διαρρέει πως όλη αυτή η «κακοπαιγμένη φάρσα» είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς διαμάχης που έχει προκύψει στην ευρύτερη οικογένεια της Red Bull. Από τον Οκτώβριο του 2022, όταν κι απεβίωσε ο ιδρυτής της εταιρίας Dietrich Mateschitz, ο Horner φέρεται να έχει χάσει το ακλόνητο έρεισμά του εντός της ομάδας και παράλληλα η παντοδυναμία του πλήττεται διαρκώς από «εσωτερικούς εχθρούς» που επιδιώκουν την ανατροπή του υπάρχοντος status quο και την αποκαθήλωσή του.

Στόχος τους, όπως υποστηρίζεται, να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την ομάδα.

Εξ αυτών που στηρίζουν τον Horner είναι και η σύζυγός του (από το 2015) Geri Halliwell. Η τραγουδίστρια και πρώην μέλος των Spice Girls παρουσιάζεται μεν σοκαρισμένη απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά σε αυτή τη φάση δεν σκοπεύει να τον αφήσει μόνο του τον Horner, προτιμώντας να περιμένει τις εξελίξεις πριν πράξει.

Η πορεία του Horner

Άλλοτε οδηγός αυτοκινήτων που έφτασε να καθίσει πίσω από το τιμόνι μονοθεσίου στη Formula 3000, ο Horner άρχισε να εργάζεται στη Red Bull από τα τέλη του 2004 κι αφότου η αυστριακή εταιρία εξαγόρασε την Jordan δημιουργώντας τη δική της ομάδα στη Formula 1.

Το 2006 ο Άγγλος έπεισε κι έφερε στο πλευρό του τον Adrian Newey, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έκτοτε η αγωνιστική έκρηξη του μονοθεσίου που σχεδιάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Με απαρχή τον τίτλο του 2010, η Red Bull μετρά συνολικά έξι πρωτιές στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών κι άλλες επτά μέσα από τις μεμονωμένες επιτυχίες των εκάστοτε πιλότων της σε δύο διαφορετικές σούπερ επιτυχημένες περιόδους (2010-2013, 2021-2023).

Αν ο Horner επιθυμεί η καριέρα του στον χώρο να έχει ανάλογη συνέχεια, οφείλει ν’ αποδείξει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι καταγγελίες της υπαλλήλου που τον κατηγόρησε για την απρεπέστατη συμπεριφορά του. Διαφορετικά θα τον ρουφήξει η αμμοπαγίδα!