Σε τροχιά αναπτυξιακή βρίσκεται ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας και ο νέος Δήμαρχος Αθανάσιος Κασόλας πιστεύει ότι αυτό θα ενισχυθεί μελλοντικά. Ωστόσο κάποια μόνιμα προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού δυσκολεύουν τις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής.

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου και σε ποιους τομείς;

Οι δύο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας είναι ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας, το οποίο θα αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε το επισήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του. Ο νέος οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία  σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο του Ακτίου και την υπό κατασκευή του τουριστικού αγκυροβόλιου Βόνιτσας και της Μαρίνας Παλαίρου, θα εκτοξεύσουν τις επενδύσεις στην περιοχή μας,

Οι βασικές σας προτεραιότητες σε ευαίσθητους τομείς όπως η πολιτική προστασία και η κοινωνική πολιτική ποιες είναι;

Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε και εμείς στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, θεσπίζοντας την καταβολή επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο που θα γεννηθεί από 1.1.2024 στο Δήμο μας. Όσο αφορά την πολιτική προστασία, ο Δήμος στο μέτρο των δυνατοτήτων του και σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς, θα  συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παρόλα αυτά, όμως υπολείπονται πολλά στον τομέα αυτό, τα οποία θα πρέπει να γίνουν με πρωτοβουλία του Κεντρικού Κράτους.

Οι νέοι παραμένουν στην περιοχή;

Παραμένουν, αλλά και έχουν επιστρέψει πολλοί νέοι. Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη περιοχή, στην οποία γίνονται δημόσια και δημοτικά έργα, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις ξένων κυρίως επενδυτών. Δραστηριοποιούνται ήδη μεγάλες εταιρίες. Σκοπός μας είναι μέσω της δημιουργίας έργων, όπως η Μαρίνα Παλαίρου, το τουριστικό αγκυροβόλιο Βόνιτσας,  η επένδυση Bayan Tree Varko Bay που βρίσκεται σε εξέλιξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να δώσουμε νέα πνοή στην αναπτυξιακή προοπτική. Σε αυτό φυσικά θα συμβάλλει ουσιαστικά ο νέος αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, που μπήκε σε λειτουργία, αλλά και το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Θεωρείτε πως οι Δήμοι έχουν οικονομική αυτοτέλεια; Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί Δήμοι;

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι πανελλαδικά είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης και να δοθεί δικαίωμα υπογραφής σε υπαλλήλους που εργάζονται με το καθεστώς μίσθωσης έργου. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Δήμο να προσλαμβάνειό σους ειδικούς συνεργάτες χρειάζεται, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι είναι η γραφειοκρατία όπου ορισμένες φορές σε έργα όπως η αδειοδότηση μαρινών μπορεί να ξεπερνά και τα 12 έτη. Η συντήρηση των αγροτικών δρόμων σε δήμους όπως ο δικός μας, αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο και μόνιμο πρόβλημα, καθώς αποτελεί μεγάλο και επαναλαμβανόμενο κόστος για το δήμο μας.

Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ info@city-hub.gr