Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη έρχεται ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, καθώς σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το «μπάζωμα» στα Τέμπη.

Πιο συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε χθες, (Δευτέρα 5/2), ποινική δίωξη σε βάρος του Κώστα Αγοραστού για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Ο πρώην περιφερειάρχης αρνείται το αδίκημα. Μάλιστα, με υπόμνημα τονίζει, ότι ειδικά ως προς το επίδικο σκέλος της «αλλοίωσης» του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει, πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στις εργασίες που ακολούθησαν στον τόπο της τραγωδίας, μετά και την περαίωση της έρευνας από τις Αρχές για τον εντοπισμό θυμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Κώστας Αγοραστός παραπέμπεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας έπειτα από μήνυση. Τη μήνυση είχαν καταθέσει, τον Αύγουστο του 2023, συνολικά 19 γονείς και συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά παντός υπευθύνου. Οι μηνυτές εστίασαν, μεταξύ άλλων, στην «απόφαση αγνώστων» να «αλλοιώσουν» τον τόπο του δυστυχήματος με αφορμή τις εργασίες που έγιναν στα Τέμπη, όταν αποφασίστηκε πως είχαν περατωθεί οι έρευνες.

Η μήνυση είχε προκαλέσει τότε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, που παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση. Όλο αυτό είχε ως απώτερο στόχο τη διερεύνηση των καταγγελόμενων. Ειδικότερα, κρίθηκε απαραίτητο να εντοπιστεί η διάσταση της μήνυσης περί «αλλοίωσης κρίσιμου αποδεικτικού υλικού», καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αξιολογήσεις, όπως στη «συγκάλυψη της ποινικής ευθύνης» των υπευθύνων για την τραγωδία.

Παράλληλα, θέλησαν να διερευνήσουν και τα αίτια, που με την ολοκλήρωση των ερευνών για τον εντοπισμό θυμάτων στον τόπο της τραγωδίας και μετά την απομάκρυνση των βαγονιών των δύο αμαξοστοιχιών, έγιναν έργα αποκατάστασης.

Δήλωση Μιλένας Αποστολάκη

Η Μιλένα Αποστολάκη είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη. Ανέφερε σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης στον Κ. Αγοραστό: «Για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος όλοι νίπτουν τας χείρας τους, όμως κάποιος έδωσε την εντολή και κάποιοι την υλοποίησαν. Η άσκηση της ποινικής δίωξης βάζει φραγμό σε όσους επιδιώκουν τη συγκάλυψη των υπευθύνων».

*on camera στο περιστύλιο Βουλής