Η Ιερά Σύνοδος δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως αποφάνθηκε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε σχετικό ψήφισμα, που διενεργήθηκε στην επιτροπή, η πλειοψηφία των μελών της καταψήφισε τη συμμετοχή της Ιεράς Συνόδου από την συζήτηση του νομοσχεδίου. «Η Ιερά Σύνοδος δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Αίτημα να συμμετάσχει η Ιερά Σύνοδος στη συζήτηση για το νομοσχέδιο, είχε καταθέσει η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, που όμως μειοψήφησαν. Η Ιερά Σύνοδος αλλά και η Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους δεν θα κληθούν στην ακρόαση φορέων, όπως είχαν αιτηθεί τα εν λόγω κόμματα.

Η δήλωση του κ. Τσαβδαρίδη

«Υπάρχει η πρόταση να προσκαλέσουμε την Ιερά Σύνοδο και τη Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Την ορθοδοξία στην Ελλάδα την εκφράζει θεωρώ μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Το Άγιο Όρος είναι μοναστική κοινότητα και όχι Εκκλησία. Σε σχέση με την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία, όλοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Μάλιστα χθες το πρωί στις Εκκλησίες της χώρας, κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης Λειτουργίας, διαβάστηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές επιστολή από την Ιερά Σύνοδο για τις απόψεις της Εκκλησίας για το υπό εξέταση νομοσχέδιο.

Σε όλους εμάς τους βουλευτές είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου, έχει αποσταλεί και προσωπική επιστολή σε κάθε ένα από εμάς. Προφανώς σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και το κατοχυρωμένο δικαίωμά της, να εκφράζεται ελεύθερα και να υπερασπίζεται τις θέσεις της. Άρα, θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει», δήλωσε ο κ. Τσαβδαρίδης.