Ανυποχώρητοι και έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες, όπως φάνηκε και από το μαζικό συλλαλητήριο που έκαναν χθες (4/2) στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό παρά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία θεωρούν σταγόνα στον ωεκανό για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος της παραγωγής.

Περίπου 350 τρακτέρ θα παραμείνουν και σήμερα Κυριακή παρατεταγμένα έξω από την έκθεση Agrotica και την Τρίτη στο μπλόκο της Νίκαιας θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Οι αγρότες με το μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Δεν έμεινα ικανοποιημένοι από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κόστους παραγωγής» είπε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας: «Αυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει δεν μας δίνουν την δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας» πρόσθεσε.

Το κάλεσμα Αυγενάκη σε συναίνεση

Σε συναίνεση κάλεσε από την πλευρά του τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας. Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα» τόνισε.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

«Η χώρα χρειάζεται τεράστιες επεμβάσεις στη δομή της οικονομίας μας στη συγκρότηση της κοινωνίας μας. Είστε αδικημένοι. θέλουμε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον αγρότη να σπάσουν τα ολιγοπώλια, πλαφόν στην κερδοφορία εμπόρων εφοδίων. 1 Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι Έλληνες να είναι σε παραίτηση όλη η κοινωνία πρέπει να σηκώσει ανάστημα. Όντως έχει δίκιο ο Κ. Μητσοτάκης όταν λέει για τζάμπα χρήματα γιατί δίνει τζάμπα χρήματα σε λίγα συμφέροντα» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης που έδωσε το παρών στην έκθεση Agrotica.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα όραμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Κάνει απλά διαχείριση πολιτικού κόστους μόλις τα τρακτέρ βγουν στους δρόμους» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Θεσσαλονίκη.

«Περσινά ξινά σταφύλια αποτελούν οι δήθεν “εξαγγελίες” για τους αγρότες, αφού όσα επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, τα έχουν ήδη εξαγγείλει οι υπουργοί του και είναι αυτά ακριβώς που έχουν βγάλει τους αγρότες στους δρόμους» ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

«Είναι η ώρα να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις για τον αγροτικό τομέα. Oι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν τον κίνδυνο διάλυσης της αγροτικής παραγωγής,» τόνισε ο ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση Agrotica.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση προχωρά στα εξής μέτρα με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής:

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024
  • Η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες είναι μέσα στις κυβερνητικές δραστηριότητες.
  • Πρόσθετη έκπτωση ( της ΔΕΗ) 10% από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
  • Μεσοπρόθεσμη μείωση κόστους 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Εκκίνηση προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι». Προϋπολογισμός 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Υλοποίηση προγράμματος «Απόλλων».

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν απο την κακοκαιρία Daniel. Η στήριξη ανέρχεται σε 5.000 ευρώ αν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 10.000 αν έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.