Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η θητεία της οποίας διήρκησε λιγότερο από ένα χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από ένα σκάνδαλο με την οικογένειά της.

Η τραπεζίτρια κατηγορείται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι παραχώρησε προνόμια στην οικογένειά της στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, κάτι που η ίδια αρνείται.

Η κ. Ερκάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μερίδα του Τύπου για νεποτισμό, καθώς μία υπάλληλος της τράπεζας κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την τράπεζα κατόπιν απαιτήσεως του πατέρα της προέδρου.

Παραιτήθηκε επικαλούμενη εν μέρει την ανάγκη προστασίας της οικογένειάς της εν μέσω μιας δολοφονίας χαρακτήρα, εγείροντας ερωτήματα για την επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιξης που υποστήριζε. Εξηγεί σε ανακοίνωση της ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «απαλλαγεί από τα καθήκοντά της, τα οποία εκπλήρωσε με τιμή από την πρώτη μέρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα, «με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά». Ο κ. Σιμσέκ υποστηρίζει ότι η απόφαση που έλαβε η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είναι εντελώς προσωπική και τονίζει ότι η νέα διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα οριστεί κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου.