Σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να πλησιάζουν Ισραήλ και Χαμάς, στην οποία θα περιλαμβάνεται και νέα ανταλλαγή ομήρων, όπως ανακοίνωσε το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, το Κατάρ αναφέρει πως η Χαμάς έχει δώσει την αρχική της υποστήριξη για μια συμφωνία μετά από εβδομάδες λεπτών και μυστικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, συνεργάτης του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη λεπτομέρειες για την προτεινόμενη συμφωνία, και άρα δεν έχει δώσει ακόμη την απάντησή της.

Αξιωματούχος του Κατάρ διευκρίνισε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» και ότι αν και «η Χαμάς βλέπει την πρόταση θετικά», το Κατάρ «περιμένει την απάντησή της».

Ο Ταχέρ αλ-Νόνο, σύμβουλος του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, με έδρα το Κατάρ, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε ούτε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι μηδενικό αλλά δεν μπορούμε να πούμε και ότι καταλήξαμε σε συμφωνία».

Το πλαίσιο της συμφωνίας

Το φερόμενο περίγραμμα της πρότασης προβλέπει μακρά κατάπαυση του πυρός περίπου έξι εβδομάδων κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στην παράκτια περιοχή, ενώ οι όμηροι θα απελευθερωθούν σε τρεις φάσεις με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο, γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι και ηλικιωμένοι κρατούμενοι που είναι όμηροι της Χαμάς θα είναι αυτοί που θα απελευθερωθούν πρώτα. Θα υπάρξει επίσης αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ.

Στην τελευταία, και πιο ευαίσθητη φάση, θα απελευθερωθούν άνδρες στρατιώτες και θα παραδοθούν πτώματα νεκρών ομήρων.

Παρά την αισιοδοξία στους κόλπους Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι δύο πλευρές ενδέχεται πράγματι να πλησιάζουν σε συμφωνία, το τελικό της πλαίσιο φαίνεται πως αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια και από τις δύο πλευρές.

Η Χαμάς φέρεται να ζητά την απελευθέρωση έως και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για κάθε όμηρο, καθώς και την απελευθέρωση υψηλά ιστάμενων προσωπικοτήτων στις τάξεις της, όπως ο Mαρουάν Μπαργκούτι.

Ισραηλινοί υπουργοί έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διάρκεια της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας ότι θα καθιστούσε πιο δύσκολη την επιστροφή του Ισραήλ στις επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού καναλιού N12, υπουργοί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης αντιτάχθηκαν σε μια κατάπαυση του πυρός μεγαλύτερη του ενός μήνα.

Ωρολογιακή βόμβα η Ράφα

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του καθώς οι εχθροπραξίες στη Χαν Γιούνις αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να καταφύγουν στη Ράφα, πιο νότια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέλω να υπογραμμίσω τη βαθιά μας ανησυχία για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Χαν Γιούνις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Ocha.

«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να καταφεύγουν στον νότο, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας (…) Η Ράφα είναι μια ωρολογιακή βόμβα απελπισίας και φοβόμαστε για τα όσα θα ακολουθήσουν», υπογράμμισε.