Διαβόητος μαφιόζος που απέδρασε από φυλακές υψίστης ασφαλείας πέρσι στην Ιταλία, συνελήφθη στη Γαλλία, σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών.

Ο Μάρκο Ραντουάνο, που χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών της Europol, συνελήφθη στην πόλη Μπαστιά της Κορσικής, ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα, ο 40χρονος είχε καταφέρει τον Φεβρουάριο του 2023 να αποδράσει από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας του Νουόρο, στη Σαρδηνία. Με ποιον τρόπο; Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο των δεμένων σεντονιών για να κατέβει τους τοίχους. Το γεγονός προκάλεσε ιδιαίτερη αμηχανία στις ιταλικές αρχές.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόσι, δήλωσε επίσης ότι ο συνεργός του Ραντουάνο, ο Γιανλουίτζι Τροϊάνο, συνελήφθη κοντά στη Γρανάδα της Ισπανίας, σηματοδοτώντας άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα.

Η μαφία της Φότζια

Ο Ραντουάνο είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκαργκάνο (Mafia del Gargano), που λειτουργεί στο πλαίσιο ενός σχετικά άγνωστου εγκληματικού συνδικάτου που εδρεύει στη Φότζια. Εκτίει ποινή φυλάκισης 24 ετών για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη κατοχή όπλων, ανέφερε η Europol.

Η Europol δήλωσε ότι ήταν το κορυφαίο στέλεχος της ομάδας και ένας αδίστακτος δολοφόνος, υπεύθυνος για τη διενέργεια δολοφονιών, τη διακίνηση ναρκωτικών και τον εκβιασμό.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, πρόκειται για μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό επιθετικότητας και βίας, «μια ομάδα που ταΐζει τα πτώματα στα γουρούνια, για να μην αφήσει ίχνη», ανέφεραν οι αρχές.

Η μαφία στην επαρχία Φότζια εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Τότε, ο επικεφαλής της ναπολιτάνικης μαφίας και ιδρυτής της Καμόρα, Ραφαέλε Κουτόλο, συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών εγκληματικών οργανώσεων στην Απουλία, με στόχο να τους «προσλάβει» και να επεκτείνει την επιρροή του στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στα Βαλκάνια.

Ωστόσο, το σχέδιο του Κουτόλο απέτυχε μετά από μια εσωτερική διαμάχη, από την οποία βγήκε νικήτρια άλλη οργάνωση και άρχισε σταδιακά να διεισδύει σε περιοχές της Απουλίας.

Η μαφία της Φότζια πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει πάνω από 360 άτομα μόνο στην περιοχή του Γκαργκάνο. Δυστυχώς, το 80% των υποθέσεων παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστο.