Έναν νέον διευθυντή απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο, σε αντικατάσταση του προηγούμενου που κατά τη διάρκεια της «βασιλείας» του έγινε η αποκάλυψη των κλοπών σχεδόν 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου. Ο νεοδιορισθείς προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ονομάζεται Μαρκ Τζόουνς, είναι 72 ετών, θεωρείται από τους συμπατριώτες του πολύπειρος σε αυτά τα θέματα, αλλά δεν κάθισε καλά- καλά στην καρέκλα του και έσπευσε να δώσει μια συνέντευξη στους Times και βεβαίως να φανερώσει τις προθέσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δήλωσε λοιπόν πως μπορεί να φανταστεί μια συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, κάνοντας πάντως λόγο για «αμοιβαία δάνεια».

Όταν ο κ. Τζόουνς ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να δει τον εαυτό του σε δύο χρόνια να επιβλέπει έναν διακανονισμό για την επιστροφή των Γλυπτών εκτίμησε πως έχει βάση το επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά του επαναπατρισμού πολιτιστικών θησαυρών όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα περί δημιουργίας προηγούμενου που «θα άνοιγε τους υδατοφράκτες». Οδηγώντας δηλαδή σε περισσότερες αξιώσεις επαναπατρισμού αντικειμένων. «Για αυτό», εξήγησε, «είναι σημαντικό να κάνουμε διακανονισμούς με ανθρώπους ανά τον κόσμο που δείχνουν τα οφέλη του διαμοιρασμού αντικειμένων, της μετατροπής των διαφιλονικούμενων αντικειμένων σε αντικείμενα αμοιβαίας συνεργασίας αντί αιτιών εχθρότητας».

Τα μετέφερα όλα αυτά που είπε ο Τζόουνς εδώ στην Αθήνα στους πλέον αρμόδιους και ξέρετε τι μου απάντησαν: «Ο τύπος είναι βαθιά νυχτωμένος και προφανώς αγνοεί την κόκκινη γραμμή των Ελλήνων ότι δεν συζητούν δάνεια όταν τα Γλυπτά τους είναι κλεμμένα».

***

Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες σε δείπνο στην Κωνσταντινούπολη

Ο επιχειρηματίας της Κωνσταντινούπολης Βύρωνας Νικολαΐδης (είναι ο επιχειρηματίας που συνάντησε στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν) παρέθεσε, όπως μαθαίνω, δείπνο στον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη και στην επιχειρηματική αποστολή που τον συνοδεύει σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Έτσι χθες βράδυ Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες δείπνησαν μαζί (και μαθαίνω πώς έκλεισαν και ορισμένες δουλειές).

Από το πρωί σήμερα συνεδριάζει η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρία του κ. Φραγκογιάννη και του Υφυπουργού Εμπορίου της Τουρκίας Mustafa Tuzcu.

Η ατζέντα της Επιτροπής περιλαμβάνει τις εξής θεματικές: ενέργεια, περιβάλλον, διαχείριση υδάτων, μεταφορές, βιομηχανία, έρευνα και τεχνολογία, γεωργία, τελωνειακή συνεργασία, τουρισμός και κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα με τις εργασίες της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής, οι Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή, θα έχουν, με πληροφορούν, «B2B» επαφές και συζητήσεις με ομόλογους Τούρκους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ που διοργανώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία με την Enterprise Greece.

***

Όταν (ξανά) συναντήθηκαν Μεϊμαράκης και Πλακιωτάκης

Τον Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τους συνδέει κομματικά μια κρίσιμη περίοδος για την πορεία της ΝΔ –η κούρσα της διαδοχής του 2015-16, όταν ο δεύτερος ήταν μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος και παραιτήθηκε μετά από πιέσεις που δέχθηκε από συνυποψηφίους του για την ηγεσία. Τότε, ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος ήταν γραμματέας της Κ.Ο., ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος, καθήκον που στην κρίσιμη εκείνη συγκυρία έφερε εις πέρας με υποδειγματικό τρόπο, όπως είχε αναγνωρίσει τότε ο μεγάλος νικητής των εσωκομματικών εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες οι κ.κ. Πλακιωτάκης και Μεϊμαράκης βρέθηκαν πάλι μαζί: ο πρώτος ως Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και ο δεύτερος ως επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας.

Μαζί τους και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής και την παρουσίαση του προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2024. Ανοίγοντας την συζήτηση ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: «Αμφισβητήσεις ή παραφωνίες. Παραφωνίες από ακραίες δυνάμεις και φωνές λαϊκισμού που επιχειρούν να αμφισβητήσουν την Ευρωπαϊκή ιδέα», είπε, επισημαίνοντας πως «έχουμε χρέος να δράσουμε αποφασιστικά ώστε οι ακραίες δυνάμεις του παραλογισμού να σταματήσουν να βρίσκουν γόνιμο έδαφος». «Αλλιώς», όπως είπε, «κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με αποκρουστικά φαντάσματα του παρελθόντος»

***

Το δικαίωμα σε γυναικολογικές εξετάσεις στις κρατούμενες

Το δικαίωμα για παροχή γυναικολογικών εξετάσεων δεν το στερούνται πλέον οι γυναίκες κρατούμενες καθώς με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (με τον υφυπουργό Αντρέα Νικολακόπουλο) με μαιευτική κλινική η πολιτεία δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της απέναντι στις γυναίκες κρατούμενες, και εξασφαλίζει το δικαίωμά τους στην παροχή γυναικολογικών υπηρεσιών, αλλά και προληπτικών εξετάσεων. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του μνημονίου συνεργασίας, εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, θα μεταβεί στα Σωφρονιστικά Καταστήματα Κορυδαλλού ΙΙ και Γυναικών Ελεώνα Θήβας, και θα παράσχει στις κρατούμενες δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, όπως Υπέρηχο μαστών, κολπικό υπέρηχο και test pap (Τεστ Παπανικολάου), γεγονός που εκ του αποτελέσματος, θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κρατουμένων γυναικών, εντός των Καταστημάτων.

***

Η φρουρά ορισμένων πολιτικών

Θυμάστε που ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον προηγούμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη (που τελικά απομακρύνθηκε από τη θέση του) να επαναφέρει στις υπηρεσίες τους (και στα αστυνομικά τμήματα) αστυνομικούς που είχαν αποσπασθεί στην ασφάλεια VIP πολιτικών και επιχειρηματιών;. Δεν τα κατάφερε ο προηγούμενος υπουργός, αφού υπήρξαν πιέσεις να μην απομακρυνθούν οι άνδρες της ασφαλείας, με ορισμένους πολιτικούς (νυν και πρώην) να προφασίζονται ένα σωρό δικαιολογίες (με την κυριότερη ότι δήθεν απειλείται η ζωή τους) προκειμένου να κρατήσουν την ασφάλειά τους (την οποία, να σημειώσω, ότι την πληρώνουν οι φορολογούμενοι) . Μόλις χθες ,μου είπαν πως ένας πρώην πρωτοκλασάτο στέλεχος, που καρατομήθηκε από τον Πρωθυπουργό για ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, κυκλοφορούσε στο Κολωνάκι με έναν SUV (παρόμοιο αυτά που έχουν μερικοί υπουργοί) και με τη συνοδεία τεσσάρων ανδρών της ασφαλείας (για τους οποίους ουδείς γνωρίζει εάν τους πληρώνει ο ίδιος ή οι φορολογούμενοι).

***

Και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Πάντως η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αρχίζει πάλι και θέτει σε εφαρμογή την απομάκρυνση (όσων δεν χρειάζονται) αστυνομικών από τις προσωπικές ασφάλειες πολιτικών. Μάλιστα όπως μου είπε ο υφυπουργός Αντρέας Νικολακόπουλος, το μέτρο επεκτάθηκε και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και διατάχθηκαν όσοι είχαν αποσπαστεί σε διάφορα πρόσωπα και υπηρεσίες να επιστρέψουν στα σωφρονιστικά τους καταστήματα.

***

Ένας πολιτικός που την έκανε… λαχείο

Ο πιο πολυσυζητημένος πολιτικός στη Βουλή δεν ήταν άλλος χθες από έναν πρώην βουλευτή του εθνικοπατριωτικού τόξου. Ο εν λόγω πολιτικός (που δεν κατάφερε να εκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές), έγινε ξαφνικά … viral όταν έγινε γνωστό πως κέρδισε στο Λαϊκό Λαχείο 3.000.000 ευρώ.

Όσοι βουλευτές δεν πίστεψαν έσπευσαν να του τηλεφωνήσουν για να τον συγχαρούν, πλην όμως ο εν λόγω πολιτικός, (από χθες νέος εκατομμυριούχος), τους παρακαλούσε για ευνόητους λόγους (όπως έλεγε) να μην «το κάνουν βούκινο».

Ακόμα και «πηγαδάκια» βουλευτών σχηματίσθηκαν για να συζητήσουν την τύχη αυτού του πολιτικού, οποίος μέχρι προσφάτως καθόταν μαζί με νεοδημοκράτες βουλευτές στο Εντευκτήριο βουλευτών και δεν ήταν λίγοι γαλάζιοι που πίστευαν ότι τελικά θα προσχωρήσει στη ΝΔ. Βεβαίως στους βουλευτές της ΝΔ δεν έκανε έκπληξη το γεγονός ότι στις πρόσφατες αυτοδιοίκητές εκλογές, μετείχε σε ψηφοδέλτιο γαλάζιου υποψηφίου, αλλά αυτό που τους εντυπωσίασε ήταν ότι με έναν τρίδυμο λαχνό κέρδισε τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ζήτησαν μάλιστα και την γνώμη ειδικών πόσο θα είναι το καθαρό ποσό μετά φόρων που θα εισπράξει και επιστράτευσαν ένα πρώην υφυπουργό Οικονομικών να τους εξηγήσει: Αυτός αφού έκανε τους υπολογισμούς του, είπε ότι υπάρχει μια παρακράτηση φόρου 20% και ότι ο τυχερός πολιτικός θα εισπράξει τελικά 2.400.000 ευρώ.

***

Τι γυρεύουν 20 αμερικανικά μεταγωγικά στη Σούδα

Όχι πως δεν υπήρχαν πάντα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, αλλά αυτή τη φορά γέμισε η βάση με 20 μεταγωγικά, ορισμένα των οποίων είναι και θηριώδη. Συγκεκριμένα σταθμεύουν εκεί μεταγωγικά C-130j, KC-46 , Ρ-3 ναυτικής συνεργασίας, συνολικά 20. Προχθές προσγειώθηκε και ένα γαλλικό τύπου Breguet Atlantique.

Πρόκειται για ένα ελικοφόρο αναγνωριστικό αεροσκάφος μακράς ακτίνας, κυρίως για χρήση πάνω από τη θάλασσα. Χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ως αναγνωριστικό και περιπολικό αεροσκάφος καθώς και ως αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου. Είναι επίσης ικανό να φέρει πυραύλους αέρος – εδάφους.

Τι γυρεύουν λοιπόν τόσα πολλά μεταγωγικά, είναι ωσάν να περιμένουν αποστολές εκκενώσεως πληθυσμού. Τα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη όμως και ναυτικής συνεργασίας μήπως έχουν σχέση με τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή ή λίγο πιο πέρα στην Ερυθρά Θάλασσα;