Και παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες  ότι όλα τα ελληνικά αιτήματα των αγροτών έγιναν δεκτά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εκατοντάδες τρακτέρ δίνουν σήμερα το παρόν έξω από τη ΔΕΘ, όπου πραγματοποιείται η 30η Διεθνής Έκθεση «Agrotica».

Οι αγρότες διεκδικούν επιπλέον οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση και μέτρα για τον περιορισμό του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής. «Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες, τα οποία συνδέονται και με τις επιχορηγήσεις από την Ευρώπη», δήλωσε ωστόσο χθες από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, αν και προς το παρόν οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, αναμένεται να υπάρξει κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων το Σάββατο. Από χθες (1/2), όμως αγρότες με μαύρες σημαίες, πανό και εκατοντάδες τρακτέρ διέσχισαν την παραλιακή οδό, προκειμένου να καταλήξουν στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου διεξάγεται η 30η Έκθεση «Agrotica», με κύριο θέμα το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Οι ίδιοι δεν προέβησαν στο κλείσιμο των δρόμων, καθώς όπως υποστηρίζουν θέλουν τους πολίτες ως συμμάχους τους, και όχι εναντίον τους.

Το ακριβό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, που κάνουν δυσβάσταχτη την αγροτική παραγωγή.

Εν αναμονή των νέων μέτρων

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού» αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, ώστε να προσφερθεί άμεση ενίσχυση των αγροτών, και κυρίως για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, πρόκειται να προχωρήσουν σε στοχευμένες κινήσεις που θα αφορούν το κόστος παραγωγής. Στόχος του είναι να το μειώσει με μετρά τα οποία πιθανότατα θα αφορούν το πετρέλαιο κίνησης καθώς και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια ώρα στο Μαξίμου θεωρούν ότι με τις αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν στην αγρανάπαυση πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα θα απελευθερωθούν για τους Έλληνες αγρότες για συγκεκριμένες καλλιέργειες και αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι στο θέμα των αγροτών θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση η οποία μπορεί να προέλθει μέσα από την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής: «Για την κοινή αγροτική πολιτική να πούμε ότι αυτή έχει συμφωνηθεί ουσιαστικά από το 2020 σε μια εποχή που είχε προηγηθεί της πανδημίας, των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πιστεύω, νομίζω, ότι έχει έρθει η ώρα, χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τον πυρήνα αυτής της πράσινης μετάβασης, να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές, οι οποίες να λάβουν υπόψη νέες πραγματικότητες, τις οποίες δεν μπορούμε πολύ απλά να αγνοήσουμε. Και θέλω να τονίσω ότι πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών μου φαίνονται κατανοητές και σε ένα βαθμό δικαιολογημένες».

Ποιους έχουν δίπλα τους οι αγρότες

Δίπλα τους στον αγώνα τους οι αγρότες έχουν τους αλιείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μάλιστα έφτασαν με τις μηχανοτράτες τους στο Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος του Λευκού Πύργου. Ταυτόχρονα, και οι μελισσοκόμοι στη Λάρισα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως οι αποζημιώσεις και οι νοθείες στο μέλι, έκαψαν ομοιώματα επαγγελματιών του κλάδου τους.