Για τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στην περιοχή του Γκύζη όπου και μεγάλωσε, τον συνδικαλιστή πατέρα του αλλά και την ενασχόλησή του με την πολιτική μίλησε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στη «Μεγάλη Εικόνα» και τη Νίκη Λυμπεράκη.

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και την φιλία του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ερωτηθείς για το πόσο «πράσινος» είναι απάντησε ότι «είμαι γενικά και στα οικολογικά και στα κομματικά και στα ποδοσφαιρικά. Πιστεύω πολύ στον άνθρωπο και στη σοσιαλδημοκρατία». Σημείωσε, ωστόσο, πως ως φοιτητής δεν ανήκε σε κάποια φοιτητική παράταξη.

Οσον αφορά στην υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, ο ίδιο είπε ότι όταν ήρθε η πρόταση, η πρώτη του αντίδραση  ήταν «είστε τρελοί».

«Είμαι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών – Θα πάντρευα δύο άντρες ή δύο γυναίκες»

Για τον γάμο ομοφύλων είπε πως πρέπει να είμαστε ανοικτοί σαν κοινωνία και πως είναι υπέρ στο να προχωρήσουμε ενώ σε ερώτηση για το αν  θα πάντρευε δύο άντρες ή δύο γυναίκες απάντησε ναι.

Ερωτηθείς ο ίδιος αν θα παντρευτεί απάντησε θετικά, ενώ αποκάλυψε ότι θα κάνει θρησκευτικό γάμο «επειδή έτσι θέλει το κορίτσι» και πιθανότατα αυτό θα γίνει το καλοκαίρι.

«Ο Κ. Μπακογιάννης δεν είπε λέξη για να στηρίξει τον αγώνα του Δήμου για την Ανάπλαση ΑΕ»

«Ο κ. Μπακογιάννης ήταν και είναι πρόεδρος της Ανάπλασης ΑΕ  και δεν είπε μια λέξη για να στηρίξει την προσπάθεια που έκανα εγώ» είπε ο κ. Δούκας και συμπλήρωσε. «Δεν συμφωνώ με το να γίνονται έργα για τον δήμο, χωρίς να το γνωρίζει ο δήμαρχος και να το αποφασίζουν αυτό κάποιοι υπουργοί. Θα κινηθούμε θεσμικά και νομικά. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να μπορεί η πόλη να έχει λόγο για τα έργα της».

«Να ρωτήσετε τον Κ. Μπακογιάννη αν ζήτησε να παραμείνει επικεφαλής στην Ανάπλαση ΑΕ»

Ερωτηθείς για το εάν ο Κ. Μπακογιάννης του ζήτησε να παραμείνει σε θέση διευθύνοντος συμβούλου σε αυτή την εταιρεία, πριν την πάρει το κράτος, ο κ. Δούκας αρνήθηκε να απαντήσει. Δεν θέλω να μπω σε αυτή την κουβέντα για λόγους αξιακούς. Καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο.

«Δεν υπάρχουν νόμιμες καταλήψεις»

Αναφερόμενος στις καταλήψεις, υπογράμμισε πως «πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Όπου δεν πρέπει να υπάρχουν, να μη υπάρχουν, είπε. «Οπου είναι παράνομες να μην γίνονται». Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νόμιμες καταλήψεις, είπε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε συλλογικότητες να μπορούν να δραστηριοποιηθούν».

«Θα ανοίξω τη Βασιλίσσης Όλγας αν δεν αποκαλυφθούν αρχαία»

Για τη Βασιλίσσης Όλγας, ξεκαθάρισε πως εάν δεν βρεθούν αρχαία έως το καλοκαίρι, θα ανοίξει.

«Να γίνει το μετρό στα Εξάρχεια αλλά με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση»

Είμαι υπέρ του έργου αυτού, αλλά το πώς είναι αυτό που συζητάμε. Πώς μπορεί να γίνει με την μικρότερη κοινωνική και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πώς θα γίνει στην πράξη; «Μπορεί να χάσουμε λίγο χρόνο αλλά θα υπάρξει συνδιαμόρφωση.

Αναφερόμενος στον Λόφο του Στρέφη, τόνισε ότι «πρωταρχικός μας στόχος είναι ο Λόφος του Στρέφη να είναι ασφαλής, προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Eδώ και περίπου 2 χρόνια, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης». Αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, τόνισε ο κ. Δούκας, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία. Προχωρούμε όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους.

«Όπου θεωρεί η Αστυνομία ότι πρέπει να μπουν, ας μπουν, αλλά να δούμε το σχέδιο»

Ο κ. Δούκας είπε ότι δεν είναι αντίθετος με τις κάμερες στη πόλη, θα πρέπει όμως να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα: «Ήταν μία υπερβολή αυτό που ειπώθηκε στο debate για τις 750 κάμερες», πρόσθεσε.

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη , έχω πολύ άγχος γιατί έχω τεράστια ευθύνη»

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα, είπε ότι η Αθήνα είναι μία ανοχύρωτη πόλη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και ότι πρέπει σε συνεργασία με την Περιφέρεια να προχωρήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

«Το νο1 πρόβλημα της Αθήνας είναι τα σχολικά κτήρια – Τρέχουμε ήδη το πρόγραμμα για αναβάθμιση»

«Το νούμερο ένα πρόβλημα της Αθήνας είναι τα σχολικά κτήρια. Έχουμε καταγράψει όλα τα προβλήματα σε όλα τα σχολεία και μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Κάνουμε μελέτη για να δούμε πόσο τουρισμό αντέχει η Αθήνα»

Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη «φέρουσας ικανότητα» θα καθίσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε ένα τραπέζι και θα δούμε πόσο είναι το ποσοστό των κατοικιών που πρέπει να μπαίνουν σε πλατφόρμες ενοικίασης σε κάθε περιοχή.

«Η μετάβαση μού δημιούργησε πολλά προβλήματα»

«Όταν μου πρωτοείπαν να κατέβω στο Δήμο απάντησα »Είστε τρελοί»;»

Ηη ενασχόληση του κ. Δούκα με την πολιτική ξεκίνησε το 2015 οταν  αείμνηστη Φώφη Γεννηματά τον επέλεξε για τομεάρχη ενέργειας λόγω της ειδίκευσής του. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν φίλοι από το Τεχνικό Επιμελητήριο και όπως είπε κάποια στιγμή υπήρξαν κάποιες διερευνητικές επαφές για τον δήμο Αθηναίων. «Του είπα ναι από την αρχή, δεν φοβήθηκα», σημείωσε.

Στην ερώτηση για το αν μπήκε στην κούρσα για τον δήμο με τη βεβαιότητα ότι δεν θα βγει η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. «Μπήκα γιατί πίστευα στην ανατροπή. Γιατί έβλεπα ότι ο κόσμος στην Αθήνα είχε μια ενόχληση, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Μπακογιάννης δεν τα πηγαίνει καλά»

Ο Χάρης Δούκας στη γειτονιά που μεγάλωσε στου Γκύζη – Τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια

Η… τρέλα του Χάρη Δούκα στα φοιτητικά του χρόνια – Η απάντηση που απογοήτευσε τη Ν. Λυμπεράκη