Ο πιο σημαντικός θεσμός βράβευσης της δημιουργικότητας στην επικοινωνία στην Ελλάδα, τα Ermis Awards πραγματοποιούνται από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος σήμερα 1η Φεβρουαρίου στο Ωδείο Αθηνών. Φέτος θα είναι η 23η διοργάνωση του θεσμού (που γεννήθηκε το 2002 ως μετεξέλιξη του Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφήμισης) και αποτελεί αναμφίβολα το κορυφαίο γεγονός του κλάδου της διαφήμισης και επικοινωνίας στη χώρα μας. Το Mega είναι Χρυσός Χορηγός και Το Βημα, Τα Νεα, το In και ο ΟΤ είναι Μedia Sponsors.

Σκοπός των Ermis Awards είναι η ανάδειξη των πιο δημιουργικών Διαφημιστικών Έργων, Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων, Προγραμμάτων Άμεσου Marketing, Προγραμμάτων Δημιουργικής Χρήσης των Μέσων, Έργων Ψηφιακής Επικοινωνίας κλπ. Καταξιωμένοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να επιβραβευθούν ηθικά, ενώ παράλληλα προβάλλεται η λειτουργία κάθε τομέα επικοινωνίας και η ανάδειξη της σημασίας της δημιουργικής σκέψης σε κάθε έναν εξ αυτών, καθώς και η ηθική επιβράβευση των Εταιριών Επικοινωνίας και των Διαφημιζομένων / Πελατών για τη συμβολή τους στην ανάδειξη της δημιουργικότητας.

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, τα Ermis Awards έχουν κατορθώσει να καταγράψουν διαχρονικά την εξέλιξη της ελληνικής διαφήμισης και την πορείας της επικοινωνίας μέσα από τα βραβευθέντα έργα, ώστε αυτά να αποτελέσουν ιστορικά ντοκουμέντα δημιουργικότητας.

Η ιστορία των Ermis Awards

Τα Ermis Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2002, όταν ο Γιώργος Ντούσης μετεξέλιξε το μέχρι τότε Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφήμισης μετονομάζοντάς το σε Ermis Awards και ενέταξε στο θεσμό αυτό τους Τομείς Επικοινωνίας που εκπροσωπεί η ΕΔΕΕ. Το Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφήμισης, μέτρησε 11 χρόνια επιτυχημένης πορείας, καθώς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989 με εμπνευστή της ιδέας και Πρόεδρο του 1ου ΦΕΔ, τον Γιάννη Ευσταθιάδη.

Ποιες είναι οι κατηγορίες βραβεύσεων;

Όλο το εύρος δραστηριοτήτων των κλάδων της διαφήμισης και της επικοινωνίας αναδεικνύεται μέσα από τις βασικές κατηγορίες των βραβείων: Διαφήμιση, Branding & Design, Δημόσιες Σχέσεις, Direct Marketing, Digital, Media, Παραγωγή Διαφημιστικών Ταινιών, Μουσικής και Εκδηλώσεων.

Στη φετινή απονομή η ΕΔΕΕ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά και μια νέα ειδική διάκριση με τίτλο Ermis White, με στόχο να αναδειχθεί  ο συλλογικός χαρακτήρας της δημιουργικότητας, που σχετίζεται με τη φαντασία, την έμπνευση, την καινοτομία, την εφευρετικότητα, τη συνδυαστική και out-of-the-box σκέψη ανεξαρτήτως ορίων και κλάδων και συναντάται καθημερινά στη ζωή όλων.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο να ξεχωρίζει

Ένα έργο για να ξεχωρίσει πρέπει να χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα στη σκέψη, στη στρατηγική προσέγγιση, στην ιστορία που αφηγείται (narrative) και τον τρόπο που τελικά επιλέγει να αγγίξει όλα τα κοινά που έχει στόχο, τις ζωές τους και τα θέματα που τους απασχολούν. Να αρέσει, να προκαλεί, να ξεχωρίζει, να σε κάνει να γελάς, να σκέφτεσαι, να συγκινείσαι. Η διαφήμιση είναι μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, της pop κουλτούρας. Πολλές από τις εκφράσεις που λέμε σήμερα έρχονται από αγαπημένες διαφημίσεις, πιο παλιές ή πιο πρόσφατες. Τέτοιες διαφημίσεις παίρνουν πάντα ένα βραβείο Ermis.

Μια μεγάλη γιορτή που τιμά την δημιουργικότητα που γεννά δεσμούς και ταυτίσεις και τέχνη του να αφηγείσαι ιστορίες με τρόπο πρωτότυπο, ανατρεπτικό, αναπάντεχο. Αυτή είναι η ουσία των Ermis Awards και αυτή θα διαφυλάσσουν μέσα στα χρόνια.