Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε σήμερα Τετάρτη ότι η Ρωσία παραβίασε ορισμένα τμήματα μιας συνθήκης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς δεν διερεύνησε την οικονομική υποστήριξη αυτονομιστικών ομάδων στην ανατολική Ουκρανία το 2014, αλλά δεν διέταξε την καταβολή αποζημίωσης, όπως είχε ζητήσει η Ουκρανία.

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αρνήθηκε να αποφανθεί συγκεκριμένα σχετικά με τη φερόμενη ρωσική ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών (Malaysia Airlines) πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, όπως είχε ζητήσει το Κίεβο.

To ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ως προς το δεύτερο μέρος των κατηγοριών ότι  η Ουκρανία δεν απέδειξε την πλειονότητα των γεγονότων φυλετικών διακρίσεων σε βάρος των Τατάρων της Κριμαίας και των Ουκρανών στην Κριμαία.

Ωστόσο το δικαστήριο κατέληξε ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να υπερασπίσει τα δικαιώματα των Ουκρανών στην Κριμαία, όπου μειώθηκε απότομα ο αριθμός των μαθητών που διδάσκονται στην ουκρανική γλώσσα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία παραβίασε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη κατόπιν προσφυγής της Ουκρανίας, η οποία κατηγόρησε την Μόσχα ότι υποστηρίζει τους ένοπλους αποσχιστές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία και παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην προσαρτηθείσα Κριμαία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ