Παρά τα όσα διαρρέονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Κυβέρνηση Ερντογάν ανεπίσημα αρνείται ότι τέθηκαν όροι μη χρησιμοποίησης των F-16 σε βάρος συμμαχικών χωρών από τις ΗΠΑ.

Σε άτυπη ενημέρωση μέσω διαρροών στους διπλωματικούς συντάκτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μάλιστα ότι είναι «αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα «εθνικής κυριαρχίας»!

Την ίδια ώρα Τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από στελέχη του ΥΠΕΞ τονίζουν ότι δεν τέθηκε καν τέτοιο θέμα στις συζητήσεις. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του γνωστού τούρκου δημοσιογράφου Μουράτ Γιετκίν ο οποίος είπε: «ένα τέτοιο θέμα δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση κατά τις συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ».

Καμία περίπτωση πώλησης F-35 στην Τουρκία

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι ορέγονται και τα F-35 μετά την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτόρια Νούλαντ. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα ξεκάθαρο πρόβλημα και αυτό αφορά τους S-400.

«Οι ΗΠΑ είναι αρνητικές στο ενδεχόμενο λόγω της ανάπτυξης την Παρασκευή του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Από την πλευρά τους τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως θα πρέπει οι ΗΠΑ να στείλουν και αντιαεροπορικά συστήματα αν δε θέλουν η χώρα τους να χρησιμοποιεί τους S-400.