Η πρόκληση της συμμετοχής στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις τι συνιστά για την πόλη;

Η επιλογή των Ιωαννίνων να αποτελέσουν μία από τις έξι ελληνικές πόλεις και να ενταχθούν στην αποστολή για τις 100 Ευρωπαϊκές κλιματικά ουδέτερες, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά του ο δήμος μας.

Επιτυχία της προηγούμενης δημοτικής αρχής η ένταξη, αλλά η δουλειά είναι μπροστά και είναι πιεστική.

Ήδη έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κλιματικό σύμφωνο, το οποίο περιλαμβάνει τους άξονες και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και μπορούν να φέρουν στο Δήμο σημαντικούς πόρους.

Το κλιματικό σύμφωνο της πόλης περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσεων, συνοδευόμενο από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει τους δρόμους και τα μέσα για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας του Δήμου μας έως το έτος 2030.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Κλιματικό Σύμφωνο δεν είναι στατικό, αλλά έχει δυναμικό χαρακτήρα.

Στόχος της δικής μας δημοτικής αρχής είναι να το εξελίξουμε έτσι ώστε, πέραν του ενεργειακού να επιτύχουμε και κοινωνικό πρόσημο, στοχεύοντας στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές του δήμου;

 Οικονομική κρίση, ενεργειακή κρίση και τώρα και η ακρίβεια είναι συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που ορισμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά του πρώτου βαθμού είναι μπορέσει να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας για όλους αυτούς τους συνδημότες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Στην κατεύθυνση αυτή οι κοινωνικές δομές του δήμου, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠμεΑ κ.α. παρά την κατάργηση του νομικού προσώπου στο οποίο ανήκαν μέχρι τα τέλη του 2023, μέσω του οποίου πετύχαμε στην προηγούμενη περίοδο διοίκησής μας σπουδαίους στόχους, όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά θα ενισχυθούν.

Πως βλέπεται την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει άλματα;

Η περιοχή των Ιωαννίνων εξελίσσεται σε έναν ελκυστικά ανεπτυγμένο τουριστικό προορισμό σε σχέση πάντα με τις δυνατότητες, τα στοιχεία και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ώστε να αποτελέσει  βάση για την εξερεύνηση της … αποκαλούμενης ‘άλλης Ελλάδας’, αναδεικνύοντας έτσι ένα ‘νέο προϊόν’ υψηλών προδιαγραφών, ποιότητα και νέες πολλαπλές εναλλακτικές μορφές τουριστικών επιλογών, που υφίστανται  στην ευρύτερη Περιφερειακή Ενότητα των Ιωαννίνων.

 Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα υποδομών της περιοχής;

Ο δήμος Ιωαννιτών αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν κάνουν κυρίως με την καθημερινότητα και όχι τόσο με τις βασικές υποδομές του, πλην της μεγάλης ανάγκης για εύρεση πόρων που θα κατευθυνθούν στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που είναι αρκετά παλιό και ταλαιπωρημένο Το στοίχημα για εμάς είναι η συντήρηση των  κεντρικών οδών, οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και φυσικά η καθαριότητα όλου του δήμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δήμος Ιωαννιτών δεν είναι ένας καθαρά αστικός δήμος. Η πόλη περιβάλλεται από δημοτικές ενότητες με ποικίλα χαρακτηριστικά, κάτι που σημαίνει ότι οι ανάγκες για υποδομές ποικίλουν.

Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ info@city-hub.gr