Γιατί ζητήσαμε από τους Αμερικανούς ιπτάμενο τάνκερ, τη στιγμή που στα νησιά μας μπορούν εύκολα να ανεφοδιαστούν τα ελληνικά μαχητικά; Ποιος είναι ο λόγος που ζητήσαμε αεροσκάφος για ανεφοδιασμό στον αέρα; Γιατί άραγε στην επιστολή Μπλίνκεν υπάρχει και ικανοποίηση αιτήματος για ένα KC-135, που δεν είναι άλλο από ένα ιπτάμενο τάνκερ; αναρωτιέται ο ΒΗΜΑτοδότης για να μας δώσει ευθύς αμέσως την απάντηση.

Το τάνκερ το ζήτησε το ΓΕΕΘΑ (επί εποχής στρατηγού Φλώρου) στη διάρκεια της κρίσης του Oruc Reis (όπου οι δύο χώρες βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο).

Το ζητήσαμε από τους Αμερικανούς σε κυβέρνηση Ρεπουμπλικάνων υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και με υπουργό Εξωτερικών τον Μάικ Πομπέο. Ο λόγος είναι για να μπορούν τα μαχητικά μας αεροσκάφη να έχουν περισσότερη ώρα ενεργής συμμετοχής στην Κύπρο (εάν χρειαζόταν) και βεβαίως περισσότερο χρόνο ενός του FIR Αθηνών στις αναχαιτήσεις τουρκικών αεροπλάνων, εξηγεί ο ΒΗΜΑτοδότης.

Ανεφοδιασμός στον αέρα

Και τούτο γιατί τα τουρκικά αεροπλάνα ανεφοδιάζονταν στον αέρα μ΄ένα KC-135 που πετούσε εκτός FIR Αθηνών και παρέμειναν περισσότερη ώρα να προκαλούν όχι μόνον στον FIR Αθηνών, αλλά και στον εθνικό εναέριο χώρο. Τώρα θα πείτε πώς οι πιλότοι μας αντιμετώπιζαν τους Τούρκους που ανεφοδιάζονταν στο αέρα;

Χρησιμοποιούσαν το σύστημα «hot seat» (το ίδιο σύστημα δηλαδή που χρησιμοποιούν τα μονοκινητήρια της Φόρμουλα 1), που σημαίνει ότι ανεφοδιάζονταν στο πλησιέστερο αεροδρόμιο με τους κινητήρες πάντα αναμμένους. Έτσι κέρδιζαν χρόνο με αποτέλεσμα να παραμένουν περισσότερη ώρα υπερασπιζόμενοι τον εθνικό εναέριο χώρο.

Αυξάνονται οι επιχειρησιακές ικανότητες

Τώρα όταν και όποτε προμηθευτούμε το ιπτάμενο τάνκερ (KC-135), η Πολεμική Αεροπορία αυξάνει τις επιχειρησιακές της ικανότητες. Δεν θέλει βεβαίως κοτζάμ ιπτάμενο τάνκερ για την περιοχή του Αιγαίου (τη «δουλειά» αυτή άλλωστε κάνουν τα νησιά), αλλά για να μεγαλώσει την λίστα όπου μπορεί να επιχειρήσει. Τα μαχητικά μας να έχουν περισσότερο επιχειρησιακό χρόνο (εάν απαιτηθεί) για την Κύπρο και βεβαίως να μπορούν να επιχειρήσουν ακόμα πιο μακριά, όπου δηλαδή χρειαστεί για εθνικούς λόγους.