Με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων να οδεύει προς τη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, υπάρχει μια αίσθηση ότι τα δύσκολα πέρασαν για την κυβέρνηση. Πλην, όμως, πρόκειται για αυταπάτες (όσων το πιστεύουν) ή πάντως για ψευδαίσθηση.

Τι μαθαίνει ο ΒΗΜΑτοδότης; Πως σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά και όσους αποφασίσουν να τον ακολουθήσουν στην καταψήφιση του γάμου και της τεκνοθεσίας, τα απόνερα μπορεί να φτάσουν και σε άλλα θέματα και εκκρεμότητες, που σίγουρα θα προξενήσουν νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κύρωση των πρωτοκόλλων συνεργασίας

Για παράδειγμα, προβλήματα μπορεί να προκύψουν στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών (ποιος τη θυμάται άραγε); Πώς; Εύκολα. Ως γνωστόν, υπάρχει μια εκκρεμότητα με την κύρωση πρωτοκόλλων συνεργασίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Την οποία η κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να φέρει στη Βουλή, υπό τον φόβο ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων και διαφοροποιήσεων.

Μαθαίνω τώρα, λοιπόν, ότι τα πρωτόκολλα αυτά θα έρθουν στη Βουλή πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, η οποία δεν ταυτίζεται αναγκαστικά και εκ προοιμίου με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης;

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να προετοιμάζεται για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης, λιγότερο ή περισσότερο ελεγχόμενης, αλλά πάντως άλλου τύπου, με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ειρήσθω εν παρόδω, στις 12 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και, μεταξύ άλλων, παύουν αυτομάτως να ισχύουν τα παλιά διαβατήρια με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία θα αντικατασταθεί με το «Βόρεια Μακεδονία». Και, απ’ ό,τι λένε οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να ζητήσει καμία παράταση.