Στην Κύπρο ταξίδεψε η Νίκη Λυμπεράκη για να γνωρίσει και να μιλήσει με τη γυναίκα-σύμβολο της Κύπρου, τη Χαρίτα Μάντολες, που τον Ιούλιο του 1974 είδε τους τούρκους στρατιώτες να εκτελούν εν ψυχρώ έξι μέλη της οικογένειάς της.

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη γίνεται η Μάντολες στη σειρά του Mega, Famagusta και συγκλονίζει με την ερμηνεία της στη σειρά που εξιστορεί το πραξικόπημα της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η Χαρίτα Μάντολες περιέγραψε στη Νίκη Λυμπεράκη την απόλυτη φρίκη που έζησε στα 27 της, όταν είδε να σκοτώνουν την οικογένειά της, με τον γιο της να βρίσκεται στην αγκαλιά του δολοφονημένου άντρα της.

«Έσωσα τον γιο μου και τα άλλα δύο μωρά πληγωμένα. Όταν έγινε το πραξικόπημα και σκότωνε αδελφός τον αδελφό, εγώ να μη συγχωρήσω τον Τούρκο; Εγώ συγχωρώ όλους τους ανθρώπους. Και εμένα αν δεν ήταν αυτός ο Τούρκος δεν θα είχα τον γιο μου. Είπα θεέ μου μας έστειλες τον Αρχλαγγελο Μιχαήλ. Θέλω να δω τον αξιωματικό που μας βοήθησε. Προσεύχομαι γι’αυτόν. Είμαι μια φτωχή γυναίκα που έζησα αυτό το πράγμα. Ο αξιωματικός έδωσε την εντολή να μας εκτελέσουν όλους» είπε.

Και συνέχισε: «Αυτός φαίνεται να πήρε δική του απόφαση και είπε στους άλλους να μην μας πειράξουν. Αυτός έβαλε το όπλο στους Τούρκους και άρπαξε τα κορίτσια από το χέρι και τα τραβούσε προς το μέρος μας για να γλιτώσουν τον βιασμό».

«Ο γιος μου ήταν στην αγκαλιά του πατέρα του όταν τον σκότωσαν»

Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται;» ρώτησε η δημοσιογράφος τη Χαρίτα Μάντολες. «Εγώ είμαι μια φτωχή γυναίκα που έζησα αυτό το δράμα. Δεν είμαι θύμα, ούτε ηρωίδα. Είμαι ένας φτωχός άνθρωπος, ούτε μόρφωση, ούτε τίποτα απλώς έζησα αυτό το δράμα» είπε.

Όπως είπε η Δέσποινα Μπεμπεδέλη για την Χαρίτα Μάντολες: «Είναι οπλισμένη με τέτοια πίστη για να αγωνίζεται. Δεν τα παρατάει και δεν έχει κλειστεί στο καβούκι του δικού της πόνου. Σαν να πήρε στην πλάτη της τον αγώνα όλων μας», χαρακτήρισε την επιμονή της να κάνει πράξη το «Δεν ξεχνώ».

Όταν σκότωσαν τον άντρα της το παιδί της ήταν στην αγκαλιά του. «Τα πρώτα λόγια που είπε ο γιος μου ήταν «παπά, μπαμ μπαμ» που δεν μιλούσε μέχρι εκείνη την ώρα. Ήταν στην αγκαλιά του πατέρα του όταν τον σκότωσαν. Τον κρατούσε συνέχεια, όταν τον πυροβόλησαν είχε φτάσει στο κεφάλι του, δεν έφυγε από πάνω του. Κρατούσε το κεφάλι του πατέρα του αναμειγμένο με αίμα και δάκρυα. Είναι η αλήθεια αυτή και η αλήθεια δεν πρόκειται να ξεχαστεί» ανέφερε.

«Για την Ελλάδα νιώθω αγάπη»

Η Χαρίτα Μάντολες εξέφρασε την αγάπη της για την Ελλάδα και τους Ελλαδίτες.

«Πρέπει να θυμόμαστε. Σε κάποιους δεν τους αρέσει να τα λέμε. Πιστεύω ότι ο κοσμος συγχώρεσε, από εδώ και πέρα τι θα γίνει; Θέλω όλοι να συμφωιλιωθούν, θέλουμε απελευθέρωση του τόπου μας, επιστροφή στα σπίτια μας. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτό. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι μαζί, οι έποικοι να φύγουν. Για την Ελλάδα νιώθω αγάπη. Δεν μου αρέσει οι δικοί μου άνθρωποι να λένε, η Ελλάδα μας τα έκανε. Αγαπώ τους Ελλαδίτες, δεν φταίνε» είπε.