Τις ταινίες «Ρομαντικό σημείωμα» (1978) και «Σόνια» (1980) που είναι οι τελευταίες σπουδαίου σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου παρουσιάζει στην Αθήνα τo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση «Τάκης Κανελλόπουλος: Αποκατάσταση» που θα γίνει την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Άστορ. Είναι οι λιγότερο γνωστές και παραγνωρισμένες ταινίες ενός ούτως ή άλλως παραγνωρισμένου οραματιστή δημιουργού από τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες αποκατέστησε ψηφιακά το Φεστιβάλ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το «Ρομαντικό σημείωμα» είναι ίσως η πιο εσωστρεφής εικαστικά και θεματικά ταινία του Κανελλόπουλου και αφηγείται την ιστορία-εξομολόγηση του έρωτα τεσσάρων φίλων για την ίδια γυναίκα. Η ταινία στην οποία παίζουν εκτός άλλων οι Μαρία Περδίκη και ο Γιώργος Μάζης, έλαβε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την έγχρωμη Διεύθυνση Φωτογραφίας του Χρήστου Τριαντάφυλλου και προβλήθηκε εμπορικά μόνο στη Θεσσαλονίκη στον κινηματογράφο «Ριβολί» για δύο εβδομάδες το Νοέμβριο του 1978 (προβολή στο Αστορ στις 19.00)

Στη «Σόνια», τελευταία ταινία του Κανελλόπουλου, μια νεαρή κοπέλα ερωτεύεται τον καθηγητή μουσικής της, παντρεμένο και πατέρα μιας κόρης. Για ένα σύντομο αλλά φωτεινό καλοκαίρι, προτού ο καθηγητής αναχωρήσει με την οικογένειά του στο εξωτερικό, ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί ένα έντονο ειδύλλιο που θα σφραγίσει και τους δυο. Να σημειωθεί ότι η ταινία με πρωταγωνιστές την Αντιγόνη Ντουντούμη και τον Σπύρο Φωκά, δεν βρήκε ποτέ εμπορική διανομή την Ελλάδα. Λίγες μόνο προβολές της έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στον κινηματογράφο «Ελλήσποντος» (προβολή στο Αστορ στις 20.30)

Η διπλή αυτή προβολή στην Αθήνα, η οποία συνεχίζει το νήμα του μεγάλου, πλήρους αφιερώματος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο στο έργο του Κανελλόπουλου, πλαισιώνεται από συζήτηση με συνεργάτες, φίλους και δημιουργούς που αγαπούν τις ταινίες του Κανελλόπουλου.

Συγκεκριμένα, μετά την προβολή των ταινιών, θα συνομιλήσουν με τους θεατές οι Μάρκος Χολέβας, σκηνοθέτης και πρόεδρος του ΕΚΚ, βοηθός του Τάκη Κανελλόπουλου στις δύο τελευταίες του ταινίες, οι σκηνοθέτες Δώρα Μασκλαβάνου, Γιάννης Βεσλεμές και Νίκος Πάστρας και ο μουσικός Kristof, οι οποίοι θα μοιραστούν με το κοινό αναμνήσεις και σκέψεις για την πορεία του σπουδαίου σκηνοθέτη και ειδικά για την ύστερη, παραγνωρισμένη περίοδο του έργου του.

Εισιτήριο για μία προβολή: 6 ευρώ. Ενιαίο εισιτήριο και για τις δύο προβολές: 9 ευρώ. Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο https://www.more.com/cinema/kanellopoulos-astor/