Πώς βλέπουν το πολιτικό ποτήρι στη Χαριλάου Τρικούπη; Η απάντηση είναι μισογεμάτο. Το ΠαΣοΚ δεν έχει καταφέρει να πετύχει, στις δημοσκοπήσεις, την άνοδο που θα επιθυμούσε η βάση αλλά και η ηγεσία του. Ωστόσο οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, ενθυμούμενοι ένα παλιό προεκλογικό σύνθημα του κόμματος, θεωρούν ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Ήδη, το ΠαΣοΚ φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και ο βασικός αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει ότι μπορεί, εύκολα να ανακάμψει.

Τα στοιχήματα της κάλπης του Ιουνίου

Πολλά θα κριθούν στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κάλπης του Ιουνίου. Το πρώτο είναι η δεύτερη θέση, η πιστοποίηση από το εκλογικό σώμα ότι το ΠαΣοΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Το δεύτερο είναι η διαφορά με το τρίτο κόμμα.  Η πιστοποίηση ότι έχει δημιουργηθεί μια πολιτική συνθήκη που είναι δύσκολο να ανατραπεί.  Ετιμάται ακόμα ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ΠαΣοΚ θα αποτελέσει τον πόλο διοχέτευσης της δυσφορίας των πολιτών από την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα τους.

Από τις Ευρωεκλογές στις Εθνικές εκλογές

Και τα ποσοστά; Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πετά στα σύννεφα. Η γραμμή είναι ότι «δεν υπάρχει ταβάνι». Δύσκολα όμως, σε μια εκλογική αναμέτρηση που συνήθως η ψήφος είναι χαλαρή, μπορεί να υπάρχει η προσδοκία μιας εκλογικής εκτόξευσης. «Θα αγωνιστούμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ευρωεκλογές για να είμαστε ισχυρή δύναμη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη και αμέσως προχώρησε στο ..παρασύνθημα.

«Προσωπικά θα αναλάβω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να υπάρχει μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να αντιμετωπίσει την υπεροψία και την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε και άνοιξε τα χαρτιά της στρατηγικής που θα ακολουθήσει.  «Θα ανοίξουμε μία προγραμματική συζήτηση, ώστε να υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις. Θεωρώ ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά μέσα από μεταγραφολογία και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά στην κοινωνία με πολιτικούς, αγώνες, προσπάθεια και λύσεις» τόνισε. Είναι εμφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα επιχειρήσει «συμφωνίες κορυφής» αλλά την ενίσχυση του ΠαΣοΚ στην κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς.

Η λογική του διμέτωπου

Στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, η τακτική της Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί στη λογική του διμέτωπου. Φάνηκε από την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Ανδρουλάκης ζητώντας η ΕΡΤ να οργανώσει debate των πολιτικών αρχηγών πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να πάμε σε ευρωπαϊκές εκλογές, με τον κ. Μητσοτάκη να τις μετατρέπει σε ένα πολιτικό παιχνίδι για να μην απολογηθεί για τις πολιτικές επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και από την άλλη, έχουμε τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος πραγματικά δεν ξέρω αν γνωρίζει τι σημαίνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και πως πρέπει τα κόμματά μας να υπηρετήσουν ένα σχέδιο που θα κάνει την Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη και όχι κομπάρσο επιλογών».

Η ΝΔ ο βασικός αντίπαλος

Σε κάθε περίπτωση ο βασικός αντίπαλος παραμένει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνουν να εστιάσουν τις δράσεις του στα μέτωπα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Ακρίβεια, Ασφάλεια και η Στεγαστική Κρίση. Ο κ. Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ΠαΣοΚ θα ακολουθήσουν ένα στοχευμένο μοντέλο περιοδειών.  Στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια. Οδηγός αποτελεί η επίσκεψη στον Πύργο, όπου επιχειρήθηκε να αναδειχθούν οι ελλείψεις στο ΕΣΥ.  Ακρίβεια αλλά και ανάδειξη της ανασφάλειας που επικρατεί στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, θα πάρουν σειρά.

«Οχι» σε μάχη χαρακωμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ; Η Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνει διατεθειμένη να μπει σε μια μάχη χαρακωμάτων με την Κουμουνδούρου.  Δεν έχει όμως τη διάθεση να αφήνει αναπάντητες τις αιτιάσεις του κ. Κασσελάκη για το «βολικό, για τη ΝΔ, ΠαΣοΚ» ή τον εκβιαζόμενο πρόεδρο. Άλλωστε ο κ. Ανδρουλάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για αυτές της αναφορές του κ. Κασσελάκη. αήθεις επιθέσεις εις βάρος του, μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από την Κουμουνδούρου και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου.  «Εξαρχής αντιμετώπισα τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με ευγένεια και πολιτικό πολιτισμό. Δεν είχε ανάλογη συμπεριφορά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που θεωρώ ότι ήταν λανθασμένο γι’ αυτό και του απάντησα με ανάλογο ύφος. Αντίπαλός μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε έναν συγκεκριμένο δρόμο. Καλό του ταξίδι. Εμείς έχουμε πάρει έναν άλλο δρόμο».