Που κερδίζουν και που χάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί; Ποια είναι η απήχηση που έχουν στην εκλογική βάση των κομμάτων τους αλλά και στους εκτός των κομματικών τειχών ψηφοφόρους; Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνουν πλεονεκτήματα αλλά και αδυναμίες που επηρεάζουν την πρόθεση ψήφου των κομμάτων.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εξακολουθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ποσοστό των θετικής γνώμης που έχουν οι πολίτες για τον Πρωθυπουργό φτάνει το 46%. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης χάνει, πλέον στα σημεία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είναι δεύτερος σε δημοτικότητα με 44% έχει όμως μικρότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης από τον κ. Μητσοτάκη. Για τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα εκφράζει αρνητική άποψη το 48% ενώ το ποσοστό αρνητικής γνώμης για τον Πρωθυπουργό φτάνει το 52%. Η υψηλή δημοφιλία του κ. Κουτσούμπα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ, στις δημοσκοπήσεις, φλερτάρει με το διψήφιο ποσοστό.

Το αξιοσημείωτο του πίνακα με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών είναι η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης που φτάνει το 73%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασσελάκης έχει ποσοστό αρνητική γνώμης που ξεπερνά ακόμα και αυτό που έχουν οι επικεφαλής της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» τους οποίους, πάντως, ξεπερνά στα ποσοστά θετικής γνώμης.  Είναι εμφανές ότι με τέτοιο ποσοστό αρνητικής γνώμης η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει, στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, την δεύτερη θέση, εξελίσσεται σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Στην τρίτη θέση του πίνακα με τις δημοτικότητες φιγουράρει ο  Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό θετικής γνώμης που φτάνει το 37%. Οι αρνητικές γνώμες για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ φτάνουν το 56%. Ακολουθούν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τις τρεις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Αλέξης Χαρίτσης, Νατσιός Δημήτρης και Στίγκας Βασίλης.

Η απήχηση των αρχηγών στην κλίμακα Αριστερά-Δεξιά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών στους πολιτικούς χώρους από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά.

Στο χώρο του κέντρου, που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 53%. Δεύτερος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 45% και ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 43%.

Στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους το σκηνικό αλλάζει. Την πρωτιά παίρνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 58%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης (50%). Ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τρίτος (39%) ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τέταρτος (29%).

Στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους η κυριαρχία του Πρωθυπουργού είναι απόλυτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό δημοτικότητας 81% και ακολουθούν με μεγάλη απόσταση οι Νίκος Ανδρουλάκης (39%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (37%) και Στέφανος Κασσελάκης (15%).

Απόλυτη είναι η κυριαρχία του Δημήτρη Κουτσούμπα στους αριστερούς ψηφοφόρους με ποσοστό 66%. Εδώ βλέπουμε στη δεύτερη θέση τον Στέφανο Κασσελάκη (34%) στην τρίτη τον Ν. Ανδρουλάκη (26%) και στην τέταρτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη (14%)

Ενδιαφέρον υπάρχει και στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά. Εδώ είναι πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό (62%) που, όμως απέχει από το 81% των κεντροδεξιών. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης (32%) και οι Δημήτρης Κουτσούμπας (29%) και ο Στέφανος Κασσελάκης (14%).