Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Δημοσιεύτηκε και στη τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την έγκριση της κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το σχόλιο του Σουηδού πρωθυπουργού

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε απόψε την υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Τουρκία της επικύρωσης (του πρωτοκόλλου) για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτήν επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Κρίστερσον σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Το χρονικό της διαμάχης Τουρκίας – Σουηδίας

Όλα άρχισαν τον Μάιο του 2022 όταν η Σουηδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Φινλανδία. Η Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα κατηγορούσε τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της.

Για αυτό το λόγο η σουηδική κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις του συντάγματος της χώρας για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν άναψε το πράσινο φως για να φτάσει η υπόθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο και με σύμμαχο τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά»

Η Τουρκία θα βάλει έτσι και εκείνη την υπογραφή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το πλέον θα απομένει μόνο ένα βήμα για να γίνει η σκανδιναβική χώρα μέλος της συμμαχίας. Να συμφωνήσει στην είσοδό της και η Ουγγαρία.

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.