Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη πανσέληνος για το έτος του 2024, η ίδια είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Λύκου». Το μοναδικό αυτό γεγονός μας χαρίζει πολύ όμορφα στιγμιότυπα, που μπορεί να γίνει ορατό και στο φωτογραφικό υλικό, που ακολουθεί.

Η σημερινή Πανσέληνος είναι από τα λιγοστά αστρονομικά φαινόμενα του χειμώνα, καθώς δεν υπάρχουν πολλές βροχές μετεωριτών, ευθυγραμμίσεις πλανητών ή άλλα αστρονομικά φαινόμενα αναφέρει ο μετεωρολόγος του Accuweather, Brian Lada.

Γιατί όμως αυτή η Πανσέληνος αποκαλείται «Φεγγάρι του Λύκου»; Όπως αναφέρει το Old Farmer’s Almanac το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι οι λύκοι αλυχτούν περισσότερο τις νύχτες του χειμώνα και όχι γιατί είναι πεινασμένοι. Οι λύκοι αλυχτούν είτε για να εντοπίσουν άλλα μέλη της αγέλης και να συνδεθούν μαζί τους, είτε για να μαρκάρουν την περιοχή τους και να συντονίσουν το κυνήγι.

Άλλες ονομασίες για την πανσέληνο του Ιανουαρίου επινοήθηκαν από φυλές ιθαγενών της Αμερικής και παραπέμπουν στον κρύο καιρό της εποχής. Τα ονόματα περιλαμβάνουν το «κεντρικό φεγγάρι» – που πήρε το όνομά του από το φεγγάρι που εμφανίζεται περίπου στο κέντρο του χειμώνα – το «κρύο φεγγάρι», το «φεγγάρι του πάγου».

Η επόμενη Πανσέληνος θα είναι στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρει το USA Today και ονομάζεται «Φεγγάρι του χιονιού». Πήρε το όνομά της από τις έντονες κακοκαιρίες και τις συχνές χιονοθύελλες που συμβαίνουν τον δεύτερο μήνα του έτους.