Τουλάχιστον δύο φορές αναφέρθηκε το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τη σημερινή εκδίκαση στο Πρωτοδικείο των αγωγών που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εις βάρος Μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων με αφορμή τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανήκει αποδεδειγμένα σε όσους παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και κατά την ακροαματική διαδικασία το όνομά του ακούστηκε δις. Τόσο ο καθηγητής πανεπιστημίου Νίκος Αλιβιζάτος όσο και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογου, που κατέθεσαν στη δίκη ως μάρτυρες υπεράσπισης, χαρακτήρισαν την υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη ως αυτή που ανέτρεψε εν πολλοίς τα δεδομένα κι έστρεψε πάνω της τους προβολείς. Ο μεν πρώτος σημείωσε πως «η παρακολούθηση Ανδουλάκη το εκτόξευσε» ως θέμα στην επικαιρότητα, ο δε έτερος ότι «καμία εφημερίδα δεν έγραφε για τον Κουράκη κι άρχισαν να γράφουν μετά τον κ. Ανδρουλάκη».

Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θέλησε να επανέλθει στο φλέγον αυτό ζήτημα.

«Στεκόμαστε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί υπηρετούν το λειτούργημά τους»

Όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης «η ερευνητική δημοσιογραφία ήταν εκείνη που αποκάλυψε κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων, μιας από τις νοσηρότερες υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπονόμευσης του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών».

Συνέχισε δε υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί ευθεία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων η εξοντωτική αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Την ώρα μάλιστα που ενάμιση χρόνο μετά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του σκανδάλου και πολλάκις η Κυβέρνηση ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη τους».

Κατέληξε δε ο αρχηγός του ΠαΣοΚ επισημαίνοντας ότι «η προστασία της ελευθερίας του Τύπου είναι βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας και γι’ αυτό στεκόμαστε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί υπηρετούν το λειτούργημά τους».