Συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, με τις αγορές να μην αναμένουν κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της για τρίτη φορά, προσπαθώντας να πείσει τους επενδυτές ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι επικείμενες. Οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει μετά την συνεδρίαση, αναμένεται να «στείλει σήμα» για πιθανή καλοκαιρινή μείωση.

Παρόλο που η άνοδος των τιμών επιβραδύνεται και το υψηλό κόστος δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση για δάνεια, η ΕΚΤ φαίνεται πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ώστε να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, ειδικά από την στιγμή που το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της συρρικνώνεται με αργούς ρυθμούς.

«Η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο είναι, ως συνήθως, απίθανο να δώσει αλλαγές πολιτικής ή σημαντικά μηνύματα πολιτικής, που θα εντείνουν τους προβληματισμούς για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων» τονίζουν από την πλευρά τους οικονομολόγοι της Société Générale. «Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, έδειξαν ότι είναι πολύ απίθανο να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια, αλλά οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση θεωρείται πρόωρη».