Ολοταχώς για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων οδεύει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βλέποντας πιο κοντά από ποτέ την υποψηφιότητα του στις 60ες προεδρικές εκλογές της 5 Νοεμβρίου.

Το μεγάλο φαβορί της αμερικανικής δεξιάς, ο Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε στην εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Νιου Χάμσιρ για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας της παράταξης στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, επικρατώντας της πρώην πρεσβεύτριας στον ΟΗΕ, της Νίκι Χέιλι, κατά προβλέψεις και στατιστικές προβολές μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο πρώην πρόεδρος, νικητής της πρώτης ψηφοφορίας που διεξήχθη στην Άιοβα την περασμένη εβδομάδα, έκανε έτσι άλλο ένα βήμα για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Edison Research, ο Ντόναλντ Τραμπ θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 11 αντιπροσώπους στο συνέδριο σε αυτή την πολιτεία, η κυρία Χέιλι 8, ενώ 3 μένουν να κατανεμηθούν.

Με το 18% των εκτιμώμενων ψήφων καταμετρημένο, ο μεγιστάνας εξασφαλίζει 53,6% και η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας 44,9%. Η Χέιλι ήλπιζε ότι το μεγάλο ποσοστό των ανεξάρτητων ψηφοφόρων της βορειοανατολικής πολιτείας θα την οδηγούσε στη νίκη που θα της έδινε μία ανάσα έναντι του Τραμπ. Αντίθετα, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που συγκέντρωσε ψήφους των ανταγωνιστών του τόσο στην Αϊόβα, όπου κέρδισε με διαφορά ρεκόρ πριν από οκτώ ημέρες,  όσο και στο Νιου Χάμσαϊρ.

Η επόμενη αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου στη Νότια Καρολίνα, στον τόπο γέννησης της Χέιλι όπου και υπηρέτησε δύο θητείες ως κυβερνήτης. Παρά τους δεσμούς της, ωστόσο, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει τη στήριξη των περισσότερων Ρεπουμπλικανών της πολιτείας και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν με μεγάλο προβάδισμα.

Παρά την ήττα που υπέστη Νίκι Χέιλι δεν φάνηκε διατεθειμένη να εγκαταλείψει την κούρσα προς το παρόν, τονίζοντας ότι η μάχη απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η ίδια τόνισε όπως πως παραμένει στην κούρσα για το χρίσμα της παράταξης ώστε να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η επόμενη αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου στη Νότια Καρολίνα, στον τόπο γέννησης της Χέιλι όπου και υπηρέτησε δύο θητείες ως κυβερνήτης. Παρά τους δεσμούς της, ωστόσο, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει τη στήριξη των περισσότερων Ρεπουμπλικανών της πολιτείας και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν με μεγάλο προβάδισμα.

«Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει», είπε η κυρία Χέιλι σε υποστηρικτές της στη βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Εάν υποψήφιος του κόμματος αναδειχθεί ο κ. Τραμπ, πρόσθεσε καυστικά, θα πρόκειται για «νίκη», του Δημοκρατικού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Μετά και την τελευταία του τη νίκη την πολιτεία Νιου Χάμσιρ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν σίγουρα εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του για να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, εκτίμησε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Δημοκρατικού αντιπάλου του, του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Τα αποψινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν κλειδώσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος», ανέφερε η Τζούλι Τσάβες Ροδρίγκες, η διευθύντρια της ομάδας του κ. Μπάιντεν. Ο κ. Τραμπ κέρδισε χθες στη δεύτερη εσωκομματική ψηφοφορία στο Νιου Χάμσιρ, όπως και στην πρώτη στην πολιτεία την περασμένη εβδομάδα, όταν επικράτησε με διαφορά που χαρακτηρίστηκε ιστορική.

Έντονες φήμες για υποψηφιότητα Μισέλ Ομπάμα

Τις εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα με το διαφαινόμενο χρίσμα Τραμπ παρακολουθούν στενά οι Δημοκρατικοί οι οποίοι τονίζουν πως η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Το Δημοκρατικό κόμμα θυμίζει με κάθε ευκαιρία στο εκλογικό σώμα  τα «βαρίδια» που κρατούν πίσω τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως είναι η εμπλοκή του σε δικαστικές διαμάχες. Παράλληλα, υπάρχει και η παράδοση ότι ποτέ κανένας πρόεδρος που έχασε τις προεδρικές εκλογές δεν κατάφερε να ανακάμψει, ενώ μέχρι στιγμής και οι δημκοσκοπικές έρευνες συνομολογούν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική αποτυχίας του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Την ίδια στιγμή  έντονες είναι οι φήμες για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Μισέλ Ομπάμα, η οποία δεν αποκλείεται να φυλάσσεται ως ένα «κρυφό όπλο» απέναντι στον Τραμπ. Οι απόψεις για μια τέτοια υποψηφιότητα είναι ιδιαίτερα θετικές, ενώ θεωρείται από πολλούς ότι θα μπορούσε να ανακόψει την όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία Τραμπ.

Η Μισέλ Ομπάμα, αναμφίβολα, αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναίκες παγκοσμίως. Στα 60 χρόνια της, η ευφυής σύζυγος του Μπαρά Ομπάμα, θεωρείται παράλληλα πολύπειρη στα της διακυβέρνησης μετά  και από οκτώ χρόνια θητείας του συζύγου της στον Λευκό Οίκο με την ίδια πολλές φορές να έχει αναλάβει την διεκπεραίωση δύσκολων πολιτικών στόχων αλλά και επαφών με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Τελευταίο δημοσίευμα της όχι και τόσο αξιόπιστης εφημερίδας New York Post, αναθέρμανε το σενάριο αυτό, κάνοντας λόγο διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών από τη Μισέλ Ομπάμα, παρασκηνιακά. Μάλιστα η Μισέλ Ομπάμα, φέρεται να έχει ήδη ζητήσει τη γνώμη των μελών του Δημοκρατικού κόμματος με σχετικό ερωτηματολόγιο.

Η ίδια σε τελευταία της τοποθέτηση, προχωρώντας σε ακόμα μια πολιτική τοποθέτηση, σχολίασε καυστικά την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «εφιάλτη». Τα όσα είπε η Μισέλ Ομπάμα θα μπορούσαν να μεταφραστούν και ως προαναγγελία μιας προσπάθειας για την προεδρία  η οποία δεν αποκλείεται όπως όλα δείχνουν να ξεκινήσει σύντομα.