Σε ηλικία 90 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή η Αιμιλία Γερουλάνου. Η μητέρα του γνωστού πολιτικού, Παύλου Γερουλάνου, ήταν αρχαιολόγος και είχε υπηρετήσει το αξίωμα του προέδρου του Μουσείου Μπενάκη.

Το μήνυμα του Παύλου Γερουλάνου

Την είδηση του θανάτου της Αιμιλίας Γερουλάνου γνωστοποίησε ο γιος της μέσα από μία ανάρτησή του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter). Χαρακτηριστικά έγραψε στη δημοσίευσή του «Αντίο μανούλα μου γλυκιά», ενώ τα λόγια του συνόδευσε το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Τα θερινά σινεμά», σε ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού.

Το συγκινητικό «αντίο» του Χάρη Δούκα

Την Αιμιλία Γερουλάνου θέλησε να αποχαιρετήσει και ο δήμαρχος Αθηνών, με το δικό του τρόπο, μέσα από μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ σήμερα μια σπουδαία προσωπικότητα της Αθήνας, την Αιμιλία Γερουλάνου, η οποία μέσα από την αφοσίωσή της στη δημόσια ζωή και την ακούραστη εργασία της άφησε ένα ανεξίτηλο στίγμα.

Ως δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, αργότερα του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και ως αντιδήμαρχος, η Αιμιλία Γερουλάνου εργάστηκε ακατάπαυστα για την προαγωγή των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στην πόλη μας. Η προσφορά της στον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή ήταν ανεκτίμητη. Η συνεισφορά της στη διαπαραταξιακή επιτροπή για τους πρόσφυγες και στην αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου, καθώς και η παρουσία της στο Δ.Σ. του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού “Αθήνα 9,84” επιβεβαίωσαν την πολυδιάστατη και δυναμική της υπόσταση.

Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και σε όλους όσους την αγαπούσαν.

Η μνήμη της Αιμιλίας Γερουλάνου θα παραμείνει αιώνια στην πόλη της Αθήνας», έγραψε χαρακτηριστικά στην δημοσίευσή του.

Το βιογραφικό της

Αιμιλία Γερουλάνου, το γένος Καλλιγά, γεννήθηκε το 1934, και πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 2024. Ήταν αρχαιολόγος και Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Παύλου Καλλιγά και της Ειρήνης Μπενάκη. Από την πλευρά του πατέρα της, ήταν δισέγγονη του Παύλου Καλλιγά και ανηψιά του Μαρίνου Καλλιγά ενώ, από την πλευρά της μητέρας της, ήταν εγγονή του Αντώνη Μπενάκη και δισέγγονη του Εμμανουήλ Μπενάκη. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε δίπλα στον βυζαντινολόγο Μανόλη Χατζηδάκη για την βυζαντινή έκθεση του 1964 στο Ζάππειο και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης Μπενάκης. Εκεί οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα. Tο 2000 έγινε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του και το 2005 πρόεδρος αυτού, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2018. Είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη Αντώνη Τρίτση.

Ήταν παντρεμένη με τον Μαρίνο Γερουλάνο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Γιος της είναι ο Παύλος Γερουλάνος, πολιτικός, και κόρη της η Δέσποινα Γερουλάνου (1958-2023), πρόεδρος του οργανισμού «Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», διευθύντρια των εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη, και ηθοποιός.

Διατέλεσε Πρόεδρος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.