Αν όντως το σύμπαν συνωμοτεί ενίοτε για να συμβεί κάτι πολύ μεγάλο, το βράδυ της Δευτέρας (22/1) στη Φιλαντέλφια εξέπεμψε όλη την ενέργειά του προς όφελος του Joel Embiid.

Γενικώς η βραδιά στο NBA ήταν πολύ σπάνια. Μα Στο 133-123 των Sixers επί των San Antonio Spurs στο Wells Fargo Center η μοναδικότητα της στιγμής διαπέρασε τα σύνορα του μύθου. Κι αυτό διότι, την ημέρα που συμπληρώνονταν 18 χρόνια από τους 81 πόντους του Kobe Bryant κόντρα στους Raptors, ο 29χρονος Καμερουνέζος κατάφερε να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του franchise που σκόραρε 70 και ο μόλις ένατος όλων των εποχών σε αυτό το φάσμα.

Το κλαμπ των 70άρηδων

Με το εν λόγω επίτευγμά του ο σταρ των Sixers κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε ο Wilt Chamberlain (68) για λογαριασμό του οργανισμού από την Πενσιλβένια και στρογγυλοκάθισε στο ίδιο τραπέζι με τα άλλα οκτώ μέλη της ελίτ.

Στην κεφαλή αυτού του τραπεζιού ο άνθρωπος από τον οποίο άρπαξε το ρεκόρ ο Embiid, ως ο μοναδικός με το στρογγυλό 100 στο ενεργητικό του (με διαφορετική ομάδα) από το 1962. Δίπλα του φυσικά ο Kobe Bryant των 81π. (2006) κι ακολούθως ο David Tompson των 73 (1978), ο Damian Lillard (2023), ο Donovan Mitchell (2023), o David Robinson (1994), o Elgin Baylor (1960) με τους 71π. και o Devin Booker με δικούς του 70 (2017) – όσους δηλαδή κι ο Καμερουνέζος.

Πώς ο Embiid έφτασε τους 70 πόντους 

Για να σκοράρει το 53% των συνολικών πόντων της ομάδας του σε αυτό το παιχνίδι ο Embiid χρειάστηκε συνολικά να τελειώσει 41 επιθέσεις και να εκτελέσει 23 βολές. Ευστόχησε στις 24 εξ αυτών, με τη μία να μετρά για τρεις, και βρήκε τους άλλους 21 πόντους από τη γραμμή του φάουλ.

Ορίστε πώς:

«Ήταν μια σπουδαία βραδιά», παραδέχθηκε με περηφάνια ο 7-footer σέντερ που άρχισε το μπάσκετ στα 15 του και προτού συμπληρωθούν άλλα τόσα συγκαταλέγεται δικαιωματικά στους κορυφαίους ψηλούς που έπιασαν ποτέ την μπάλα στα χέρια τους.

«Το μόνο πράγμα που παρακάλεσα τους συμπαίκτες μου ήταν να μην το πιέσουν. Ας παίξουμε μπάσκετ. Αν είμαι ελεύθερος, δώστε μου πάσα. Αν όχι, βεβαιωθείτε ότι θα διαλέξετε την καλύτερη επιλογή», υπογράμμισε επίσης ο Embiid που θα ήθελε κάτι παραπάνω απ’ όσα είχε ήδη πετύχει 1 λεπτό και 57 δεύτερα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης.

«Όταν παίρνεις 40 σουτ, υποτίθεται πως θα έχεις μια σπουδαία βραδιά. Είμαι εκνευρισμένος με τον εαυτό μου, γιατί αστόχησα σε αρκετές εύκολες προσπάθειες στις οποίες ευστοχώ όλη τη χρονιά. Πολλά εύκολα pull-ups. Ποτέ βέβαια δεν πίστευα ότι μπορώ να σουτάρω τόσο πολύ», συνέχισε να εξομολογείται ο σπουδαίος ψηλός από τη Γιαουντέ.

Όλα τα παραπάνω μάλιστα δίχως να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προθέρμανση. Όπως εκ των υστέρων έγινε γνωστό, ο Embiid είχε καθυστερήσει να φτάσει στο γήπεδο και βγήκε από τη ρουτίνα του, διότι οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι και έμπλεξε με το αυτοκίνητό του στην κίνηση χάνοντας αρκετό χρόνο.

Ασύλληπτά νούμερα

Αποδείχθηκε πως δεν την είχε ανάγκη. Είναι εκ των ων ουκ άνευ πια το πόσο σπάνιας πάστας παίκτης είναι ο Καμερουνέζος. Ένα παιδί που αν δεν τον είχε ανακαλύψει τυχαία ο Luc Mbah a Moute, όντας έκτοτε ο μέντοράς του, ίσως είχε χαθεί μέσα ανυποληψία που συνόδευε το σπορ στην πατρίδα του.

Ο ίδιος άνθρωπος τέσσερα χρόνια μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ (2014) έγινε draft pick στο νο3 ως πρωτοετής στο φημισμένο Κάνσας και, παρότι χρειάστηκε ιδιαίτερη διαχείριση μετά την πρώτη χαμένη σεζόν του, σήμερα διαφεντεύει ένα μεγάλο κομμάτι του NBA αποτελώντας τον εν ενεργεία MVP και τον αρχισκόρερ του πρωταθλήματος με 1156 πόντους σε 1096 λεπτά συμμετοχής.

Σημειώνει δηλαδή 1,05 πόντους ανά λεπτό και 36.1 κατά μέσο όρο σε κάθε ματς με 54% στα σουτ και ειδικά 36% στο τρίποντο.

Όπως εύστοχα διαπίστωσε ο Victor Wembanyama ύστερα από το διδακτικό crash test που είχε με τον Embiid στο παιχνίδι της Δευτέρας «πριν από μερικά χρόνια το μπάσκετ ήταν περισσότερο ένα παιχνίδι των περιφερειακών. Τώρα όμως έγινε ξανά το παιχνίδι των ψηλών».

Για τον φαινόμενο από τη Γαλλία όλο αυτό βγάζει νόημα καθώς «διαθέτουμε τύπους που κάνουν τόσα πολλά παρά το τεράστιο ύψος τους. Είναι ο τρόπος που αλλάζει το παιχνίδι. Πλέον πρέπει να προσαρμοστούμε».