Τη δημιουργία ενός φορέα προστασίας του ρέματος της Πικροδάφνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους που τους διατρέχει προτείνει ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, ο οποίος από τις πρώτες πρωτοβουλίες που έλαβε είναι η ώρα του δημότη καθώς και η ώρα του εργαζομένου.

Νέο ξεκίνημα για τον Άγιο Δημήτριο. Ποια είναι η κατάσταση του δήμου, την οποία παραλάβατε;

Η κατάσταση που παραλάβαμε 1η/1ου/2024, στον τομέα των οικονομικών και των προμηθειών, είναι τραγική. Με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δεν καταρτίστηκε προϋπολογισμός για το 2024. Δομές όπως τα ΚΑΠΗ και το κοινωνικό παντοπωλείο δε διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη, καθώς δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες προμήθειας. Και σαν να μην έφτανε αυτό η προηγούμενη διοίκηση μετακύλησε αποπληρωμές υποχρεώσεων του 2023 στο νέο έτος! Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι υποχρεώσεις των σχολικών επιτροπών, οι οποίες ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και η αποπληρωμή τους μετατοπίστηκε στο 2024. Επίσης διαπιστώσαμε ότι ο δήμος μας έχει τεθεί υπό εποπτεία, καθώς 6 παιδικές χαρές λειτουργούσαν χωρίς να διαθέτουν πιστοποίηση και σήμα καταλληλόλητας. Φυσικά μόλις ενημερώθηκα έδωσα εντολή να κλείσουν και να κινηθούν οι διαδικασίες διευθέτησης του προβλήματος.

Σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε η πρώην δήμαρχος, κ Ανδρούτσου, να μετακυλήσει τις ευθύνες της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων ετών στη θητεία μας. Με συγκεκριμένα βήματα θα αποκαλύψουμε τη πραγματική εικόνα, η οποία και θα δοθεί στη δημοσιότητα για να γνωρίζουν όλοι την αλήθεια. Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για να καταγραφούν και να αποδοθούν αν προκύπτουν ευθύνες. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω τους κατοίκους είναι ότι θα εργαστούμε με σχέδιο για να επανακάμψει οικονομικά ο δήμος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να τους παρέχει, το επίπεδο ζωής που τους αξίζει.

Στόχος μας είναι η πόλη μας να γυρίσει οριστικά σελίδα και να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας θέσαμε ως πρωταρχικό μας σκοπό να είμαστε δίπλα στον πολίτη και αυτό το δείχνουμε καθημερινά με τις παρεμβάσεις μας σε κάθε γειτονιά και κάθε σημείο που έχει πρόβλημα.

Ποια είναι τα προβλήματα που «ταλαιπωρούν» ακόμη την πόλη;

Οι κάτοικοί της πόλης μας τα τελευταία χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί από παρεμβάσεις της προηγούμενης διοίκησης για έργα που έγιναν χωρίς σχέδιο, π.χ. η οδός Αγίου Δημητρίου. Επίσης καθημερινά διαπίστωναν ότι τα αιτήματα και τα παράπονά τους έπεφταν στο κενό. Ολόκληρες περιοχές ήταν στο σκοτάδι, τα πάρκα ήταν παρατημένα, οι κοινόχρηστοι χώροι κατεστραμμένοι. Ζητούσαν τα αυτονόητα χωρίς να μπορούν να τα έχουν, καθαρές γειτονιές χωρίς σκουπίδια και μπάζα. Ακόμα και κεντρικές πλατείες είναι σε άθλια κατάσταση. Σπασμένοι κάδοι, καταστραμμένα παγκάκια, κ.α.. Το μικρό συνεργείο του δήμου και οι αρμόδιες διευθύνσεις μας εργάζονται νυχθημερόν για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα. Ξέρετε εμείς ήρθαμε για να χτίσουμε, όχι για να γκρεμίσουμε. Θα αλλάξουμε, όλα όσα μας πληγώνουν και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το καλό της πόλης μας.

Με ποιες προτεραιότητες ξεκινά, λοιπόν, η θητεία σας;

Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες θα εργαστούμε για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στον Άγιο Δημήτριο. Έχω δεσμευθεί ότι θα είμαι ο Δήμαρχος όλων των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και στο εξής θεσπίζω την ώρα του Δημότη και την ώρα του εργαζόμενου.

Η θητεία μας ξεκίνησε δυναμικά, με σεβασμό στα χρήματα των πολιτών. Θα προχωρήσουμε στην εξυγίανση των οικονομικών, λειτουργώντας με διαφάνεια. Θα αξιοποιήσουμε σύγχρονα μέσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση, τους τοπικούς φορείς και όλους τους πολίτες, θα εργαστούμε προκειμένου ο Δήμος μας να περάσει στη νέα εποχή που οραματιζόμαστε. Για το λόγο αυτό βάζουμε στο επίκεντρο κάθε γειτονιά, ώστε να αποτελέσει ένα κύτταρο ανάπτυξης.

Σχεδιάζουμε να κάνουμε τον Δήμο μας ένα κέντρο προσέλκυσης επισκεψιμότητας με σκοπό την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του. Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας και στην επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Σκοπός μας είναι, με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων να εξασφαλίσουμε μία καθαρή πόλη με ενίσχυση της ανακύκλωσης. Δημιουργούμε μία άλλη εποχή για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μέσα από μια νέα οπτική. Η κοινωνική συνοχή αποτελεί άλλη μία βασική μας προτεραιότητα. Θα στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις οικογένειες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Σχεδιάζουμε νέα προγράμματα που θα προάγουν την καινοτομία και θα συμβάλλουν στη διασύνδεση των σχολικών κοινοτήτων με τον αθλητισμό και τους πολιτιστικούς φορείς. Ταυτόχρονα θέτουμε σε προτεραιότητα και τη φιλοζωία με την ανάπτυξη δομών φύλαξης ζώων συντροφιάς και την οργανωμένη περίθαλψη και φροντίδα τους.

Υπάρχουν σκέψεις για τη διαχείριση του ρέματος που περνά από την πόλη;

Το ρέμα της Πικροδάφνης, όπως και η περιοχή του Ασυρμάτου και του σχολικού συγκροτήματος του στρογγυλού, στοχεύουμε, με συγκεκριμένο σχεδιασμό, να αποτελέσουν μητροπολιτικά σημεία αναφοράς της Αττικής μας. Ειδικότερα για το ρέμα Πικροδάφνης έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός γραμμικού πράσινου πάρκου που θα ενώνει την πόλη μας με τον Υμηττό και την παραλία. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους που διατρέχει το ρέμα, θα δημιουργήσουμε ένα φορέα προστασίας του. Μάλιστα έχουμε προτείνει την ένταξη του φορέα αυτού στις ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.). Έτσι θα δημιουργηθεί ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου που θα προσφέρει στον επισκέπτη σειρά δραστηριοτήτων για τον πολιτισμό, την άθληση και την αναψυχή.

Εκλογές ΚΕΔΕ: Ως νέος στο δημαρχιακό θώκο, τι προσδοκάτε από τη νέα διοίκηση της Ένωσης Δήμων που θα προκύψει;

Προσδοκώ ένα δυναμικό Προεδρείο που θα είναι στο πλευρό όλων των δημοτικών αρχών για να συνεχίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας να βελτιώνεται και να εξελίσσεται κατά τα πρότυπα των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.. Εκτιμώ ότι οι πολιτικές συνθήκες στην παρούσα φάση μπορούν να ευνοήσουν μια μεταρρύθμιση στην οποία η αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ info@city-hub.gr