Μετά από 18 μέρες ερευνών, επήλθε το τέλος στο θρίλερ με την εξαφάνιση του 31χρονου Μπάμπη από το Μεσολόγγι, με τη σημαντική συμβολή ενός σκύλου.

Ο σκύλος με το όνομα Echo, κατάφερε να εντοπίσει τη σορό του 31χρονου, που αγνοούνταν από τις 4 Ιανουαρίου. Ο  εν λόγω σκύλος είναι ειδικά εκπαιδευμένος για την ανίχνευση νεκρών αγνοούμενων ανθρώπων και ανθρωπίνων υπολειμμάτων, με πιστοποίηση από τις ΗΠΑ. Ο εκπαιδευτής του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Action24, ανέφερε, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί από τις πιο εύκολες, που έχει κληθεί να επιλύσει.

Ο σκύλος ανήκει στη ράτσα του Βελγικού Ποιμενικού και είναι 3,5 ετών. Ο εκπαιδευτής του, όπως εξιστόρησε, τον έχει από τότε που γεννήθηκε, και είναι ο ίδιος που ανέλαβε εξολοκλήρου να την επιμόρφωσή του.

Ο εντοπισμός του Μπάμπη από τον Echo

«Ο Echo δεν πήγε στο σημείο από τη διαδρομή, που έπρεπε, αλλά από εντελώς διαφορετικό δρόμο, επειδή ο άνεμος φύσαγε ανάποδα», εξήγησε ο εκπαιδευτής του σκύλου. «Μετά από αίτημα των συγγενών προς την εισαγγελία Μεσολογγίου, διορίστηκε ορκωτός πραγματογνώμονας ο ο επικεφαλής της ομάδας μας, Αλεξανδρής Ευάγγελος, για την διερεύνηση της υπόθεσης του Χ.Κ., ο οποίος είχε εξαφανισθεί στις 05.01.2024.

Σήμερα, 22.01.2024, περί ώρα 16:19, εντοπίστηκε σωρός αγνώστου ταυτότητας από τον σκύλο ανίχνευσης νεκρών αγνοούμενων ανθρώπων και ανθρωπίνων υπολειμμάτων, Echo. Η σκηνή ασφαλίστηκε, η περιοχή αποκλείστηκε, και στο σημείο που επιχειρούσε η ομάδα μας κλήθηκε ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΛ.ΑΣ ώστε να διαφυλάξει την οριοθετημένη σκηνή μέχρι να έρθουν τα αρμόδια όργανα που διεξάγουν την προανάκριση και την κύρια ανάκριση. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια», έγραψε η Ομάδα Anubis K9P που ανήκει ο σκύλος.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, που εκπαιδεύει σκύλους για τέτοια περιστατικά, είναι νεοσύστατη και συνεργάζεται με την αστυνομία, χωρίς να ανήκει σε κάποιο ειδικό σώμα των Αρχών. Πρόκειται, ουσιαστικά για ιδιώτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις έρευνες της αστυνομίας μετά από το αίτημα της οικογένειας των αγνοουμένων, αλλά και κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Οι υποθέσεις που εξιχνίασε ο Echo

Παράλληλα, το τετράποδο έχει χρησιμοποιηθεί και για την επίλυση, άλλων δύο υποθέσεων το τελευταίο 5μηνο, και έχει επιτύχει την επίλυσή τους. «Στις 25.08.2023 και περί ώρας 14:20 ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από συγγενή για την, από 18.08.2023, εξαφάνιση του κου Θ.Χ. στην Αίγινα. Η συνδρομή μας με τα ειδικά σκυλιά ανίχνευσης νεκρών ανθρώπων και ανθρώπινων υπολειμμάτων ήταν άμεση. Ο κος Θ.Χ. βρέθηκε από τον σκύλο Echo σήμερα στις 14:20 πλησίον της μονής όπου εξαφανίστηκε. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια», ανέφερε η εταιρεία για τη μία από τις δύο υποθέσεις, που χρησιμοποιήθηκε.

«Στις 14.08.2023 και περί ώρας 11:07 κληθήκαμε μέσω email από συγγενή, που αφορούσε την εξαφάνιση της κας Μάϊνας Μαρίας στην περιοχή Πλακάκια της Ερέτριας, στις 20.07.2023, ώρα 15:30. Η συνδρομή μας με τα ειδικά σκυλιά ανίχνευσης νεκρών ανθρώπων και ανθρώπινων υπολειμμάτων ήταν άμεση. Η κα Μάϊνα Μαρία βρέθηκε από τον σκύλο Echo σήμερα, 24.08.2023, στις 12:00. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια», σημείωσε για την άλλη υπόθεση, που εξιχνίασε.

Πηγές: anubisk9team.or

Το βραβείο από την Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Όπως έγινε γνωστό μέσα από την επίσημη σελίδα της Ελληνικής Φιλοζωϊκής Εταιρείας στο Facebook, ο Echo, ο σκύλος που εντόπισε τη σορό του Μπάμπη στο Μεσολόγγι, πρόκειται να τιμηθεί με βραβείο για την προσφορά του.

«Τιμή και δόξα στον μοναδικό στην Ελλάδα σκύλο ανιχνευτή DNA και τον ορκωτό εκπαιδευτή του από τη Θεσσαλονίκη, της Ομάδας Anubis K9P, για τον εντοπισμό της σωρού του δολοφονημένου 31χρονου Μπάμπη, στο Μεσολόγγι μέσα σε άκρως δύσκολες συνθήκες βαλτώδους περιοχής.

Ένας σκύλος ξεπέρασε σε δυνατότητες 20ημερων ερευνών, όλες τις σχετικές ανιχνευτικές ανθρώπινες έρευνες, τεχνολογίες, ομάδες κλπ.

Η Ελληνική Φιλοζωική θα τιμήσει σε πρώτη ευκαιρία απονομής βραβείων, δεόντως τον σκύλο ανιχνευτή, τον επικεφαλής εκπαιδευτή του και της εθελοντικής Ομάδας του.

Συγχαρητήρια και στους δύο μοναδικούς.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου Μπάμπη», γράφτηκε αναλυτικά στην ανακοίνωση.