Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για την Basket League πήρε πράσινο χρώμα μετά από μια μάχη με ανέλπιστο φινάλε δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με 15 πόντους στην τέταρτη περίοδο. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο -1 κι έχασε μοναδική ευκαιρία να προσπεράσει με τον Γουίλιαμς-Γκος, αλλά στο φινάλε η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κατέκτησε τη νίκη με 85-80 χάρη σε εύστοχες βολές των Γκριγκόνις και Καλαϊτζάκη.

Αυτό το ματς, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έκρινε και την πρωτιά στην κανονική περίοδο, είχε τα πάντα. Ήταν μια μάχη με πολλή τακτική, σκληρές μονομαχίες, αντιαθλητικά φάουλ, τεχνικές ποινές, τραυματισμούς (Σλούκας, Μιλουτίνοφ) και τεράστια ένταση!

Αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια με σταθερό προβάδισμα. Ο Γκραντ έκανε μεγάλο παιχνίδι, όπως και ο Γκριγκόνις, ενώ ο Ναν βοήθησε επιθετικά και ο Λεσόρ με τον Μήτογλου και τον Καλαϊτζάκη έκαναν όλη τη «βρώμικη» δουλειά.

Ο Ολυμπιακός, που δεν είχε τον Φαλ, έχασε με τραυματισμό τον Μιλουτίνοφ και τον Πετρούσεφ με πέντε φάουλ νωρίς, επέστρεψε από διψήφιες διαφορές, αποδεικνύοντας τη στόφα και την ψυχή του πρωταθλητή που κουβαλά, αλλά κάποια λάθη τού κόστισαν στο φινάλε.

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας του κι έδειξε ότι θέλει να ανοίξει γρήγορα το σκορ. Οι παίκτες του Αταμάν προηγήθηκαν μετά από έξι λεπτά με 20-6, προκαλώντας προβληματισμό στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να διορθώσει την άμυνα του και ισορρόπησε, με τον Μπραζντέικς, τον Πίτερς και τον Πετρούσεφ να κλείνουν εξαιρετικά το δεκάλεπτο μειώνοντας στους πέντε πόντους.

Το ανέβασμα του Ναν

Ο Ολυμπιακός ψαλίδισε τη διαφορά μέχρι τους τρεις πόντους 23-20, αλλά ο Κέντρικ Ναν πήρε στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό. Μετά από ένταση με τον Μπραζντέικις και το κερδισμένο challenge του Αταμάν, ο Αμερικανός άρχισε να φορτώνει το καλάθι του Ολυμπιακού φτάνοντας τους 15 πόντους και χτίζοντας για δεύτερη φορά διαφορά 14 (40-26).

Το ξέσπασμα του Πετρούσεφ

Ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν λύγισε και έβγαλε αντίδραση με τον τρομερό Πετρούσεφ να φτάνει τους 13 πόντους και να κάνει όλη τη δουλειά με βοήθειες από τον Γουίλιαμς-Γκος. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έκλεισαν το ημίχρονο με σερί 14-6, που τους έδωσε τη δυνατότητα να πάνε στα αποδυτήρια μόλις με δύο πόντους πίσω στο σκορ.

Σοκ με Σλούκα

Στα μέσα της δεύτερης περιόδου, ο Κώστας Σλούκας αισθάνθηκε ενοχλήσεις και έφυγε κατευθείαν για τα αποδυτήρια. Η ενόχληση ήταν στον αριστερό προσαγωγό, εκεί που είχε ήδη θέμα και αποφασίστηκε να μην συνεχίσει. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε για 7’11” στο πρώτο μέρος έχοντας 0/4 σουτ και 1 κλέψιμο.

Πρόβλημα απέκτησε ο Παναθηναϊκός και με τον Κέντρικ Ναν, που πολύ νωρίς συμπλήρωσε τρία φάουλ.

Η ένσταση του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός AKTOR κατέθεσε ένσταση στο ημίχρονο του ματς. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση των πρασίνων, «ένα καλάθι δύο πόντων του Πίτερς 8′,22″ πριν το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου μέτρησε για τρεις πόντους. Οι διαιτητές δεν πήγαν να το δουν».

Ζημιά ο Μιλουτίνοφ, εκτός αγώνα μέσα σε χειροκρότημα

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο ζεστός στην τρίτη περίοδο και άρχισε για τρίτη φορά να χτίζει διαφορά, ενώ στο ίδιο σημείο μετά τον Σλούκα, έπαθε ζημιά και ο Μιλουτίνοφ. Ο σέντερ του Ολυμπιακού τραυματίστηκε γυρνώντας στην άμυνα με πίσω βήματα και αποχώρησε υποβασταζόμενος. Φεύγοντας καταγράφηκε η πιο όμορφη στιγμή, όταν όλο το γήπεδο χειροκρότησε τον Σέρβο.

Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν το μομέντουμ, έβαλαν στην εξίσωση στην επίθεση και τον Μήτογλου και προηγήθηκαν με 63-54 στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου.

Έξω με φάουλ ο κορυφαίος Πετρούσεφ

Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να μειώσει τη διαφορά στο σκορ, αλλά χωρίς τρίποντο στο ρεπερτόριο του δεν μπορούσε να ελπίζει σε πολλά. Την ίδια στιγμή, ο κορυφαίος του παίκτης, ο Πετρούσεφ, έκανε πολύ νωρίς τέταρτο φάουλ και λίγο αργότερα ο Αταμάν σημάδεψε και το πέμπτο φάουλ του Σέρβου με τον Λεσόρ. Η διαφορά ανέβηκε για τρίτη φορά στους 14 (75-61) και ο Ολυμπιακός έμεινε με τον Πίτερς να παίζει σε θέση σέντερ.

Εφτάψυχος ο Ολυμπιακός

Η διαφορά ανέβηκε στους 15 πόντους, αλλά στα δύσκολα ο Ολυμπιακός συσπειρώθηκε, έπαιξε σκληρή άμυνα και άρχισε να μειώνει τη διαφορά κάνοντας ένα σερί 10-2. Ο Πίτερς εκτέλεσε τον Παναθηναϊκό με τρίποντο στα 28 δευτερόλεπτα και μείωσε στον πόντο σε 80-79! Εν τέλει όμως ο Γουιλιαμς-Γκος αποδείχθηκε ο μοιραίος αποτυγχάνοντας να κερδίσει γκολ-φάουλ σε μια φαινομενικά εύκολη φάση. Έχασε μάλιστα και τη μια από τις δύο βολές, με αποτέλεσμα ο Γκριγκόνις και ο Καλαϊτζάκης από τη γραμμή να διαμορφώσουν το τελικό 85-80.

Ενδιάμεσα μια καταδικασμένη πάσα επαναφοράς είχε επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να κερδίσει μια ανέλπιστη κατοχή.

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 44-42, 63-54, 85-80

Παναθηναϊκός: Γκραντ 19 (4/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 8/11 βολές, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη), Ναν 16 (5/9 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3/3 βολές, 2 ασίστ), Λεσόρ 11 (4/7 δίποντα, 3/5 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ), Γκριγκόνις 18 (2/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5/5 βολές), Μήτογλου 13 (5/7 δίποντα, 3/4 βολές, 9 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης 2 (2/2 βολές, 2 κλεψίματα), Σλούκας, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο 4, Ερνανγκόμεθ 2 (4 ριμπάουντ)

Ολυμπιακός: Γουόκαπ 11 (4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 6 λάθη), Κάναν 2, Παπανικολάου 5 (1/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 λάθη), Πίτερς 14 (4/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μιλουτίνοβ 4, Γουίλιαμς-Γκος 16 (4/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 λάθη), Λαρεντζάκης 6 (2/4 τρίποντα), Μήτρου-Λονγκ, Μπραζντέικις 4, Πετρούσεβ 18 (5/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/5 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ)