Τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά, με την άυξηση του επιδόματος γέννησης, ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως ανέφεραν, αυξάνεται στα 2.400 ευρώ το επίδομα για το πρώτο παιδί και κλιμακώνεται έως τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά και για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023.

Όπως προανήγγειλε από το Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα».

Συγκεκριμένα τι ανακοινώθηκε:

Αύξηση του επιδόματος γέννησης παιδιού από 2.000 σε 2.400 για το πρώτο παιδί με κλιμάκωση και με αναδρομική ισχύ. Η πληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις.

Η αύξηση κυμαίνεται από 400 έως 1.500 ευρώ. Αναλυτικότερα, 2400 για το πρώτο παιδί, 2.700 ευρώ για το δεύτερο παιδί και 3.200 για το 3ο παιδί. Η αύξηση μπορεί να φθάσει τα 1.500 ευρώ, δηλαδή 3.500 ευρώ για οιογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω.

Η πληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις από τον Απρίλιο. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο από τη γέννηση του παιδιού.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης το νέο μέτρο αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας. Τα ποσά ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και για αυτό μπορούμε να υποστηρίζουμε τέτοια κοινωνικά μέτρα».

Πρόσθεσε δε, ότι φέτος υπάρχουν επτά νέα μέτρα για τους νέους γονείς. Συγκεκριμένα, η αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, η προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό επίδομα, η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και το πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Τα επτά μέτρα για τους νέους γονείς

Από πλευράς του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα επτά νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους νέους γονείς που είναι:

  • Αύξηση κατά 1000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά
  • Αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
  • Προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων
  • Αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.
  • Θέσπιση πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα