Πολλές φορές τα παιδιά μας ως μαθητές στο σχολείο αποτυγχάνουν σε ένα διαγώνισμα στα μαθηματικά, στη φυσική, στη χημεία, στα αρχαία ή στην ιστορία ή ακόμη, σε ένα αθλητικό διαγωνισμό ή σε μια καλλιτεχνική αναμέτρηση. Τα ίδια δυσκολεύονται να αποδεχτούν την ήττα της στιγμής και απογοητεύονται. Η στάση τους αυτή καθώς και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν μεταφέρονται και στον περίγυρό τους γονείς, δασκάλους, συγγενείς και φίλους. Οι μεγαλύτεροι, γονείς και εκπαιδευτικοί, οφείλουν να βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται τις αποτυχίες στη ζωή.

Ακόμη θα πρέπει να τους εξηγήσουν πως η αποτυχία μπορεί να φαίνεται αρνητική, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Και είναι αλήθεια πως αν κοιτάξουμε την αποτυχία με έναν θετικό τρόπο, μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα και να βελτιωθούμε σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της αποτυχίας είναι τα παρακάτω.

Μάθηση και εμπειρία: Η αποτυχία μας παρέχει μια ευκαιρία να μάθουμε από τα λάθη μας και να αποκτήσουμε πολύτιμη εμπειρία. Κατανοούμε τις αδυναμίες μας, ανακαλύπτουμε τις πραγματικές μας ικανότητες, ενισχύουμε τις δεξιότητές μας και βελτιώνουμε την προσωπική μας ανάπτυξη.

Αντοχή και αποφασιστικότητα: Μέσω της αντιμετώπισης αποτυχιών, αναπτύσσουμε ψυχική ανθεκτικότητα, αντοχή και αποφασιστικότητα. Μαθαίνουμε να συνεχίζουμε παρά τις δυσκολίες και να μην παραδίδουμε εύκολα τα «όπλα». Αυτή η αντοχή μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προκλήσεις και να επιτύχουμε τους στόχους μας στο μέλλον, σε ποικίλους τομείς της ζωής μας.

Δημιουργικότητα και καινοτομία: Οι αποτυχίες μας μπορούν να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, αλλά και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Καθώς αναζητούμε νέους τρόπους για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να επιτύχουμε τους στόχους μας, μπορούμε να ανακαλύψουμε καινοτόμες λύσεις και να αναπτύξουμε νέες ιδέες.

Αλλαγή προοπτικής – επιδιόρθωση και ανάπτυξη: Η αποτυχία μπορεί να μας ωθήσει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας και να αλλάξουμε προοπτική. Να αντιληφθούμε το λάθος μας και να το διορθώσουμε. Ίσως να ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες ή να καταλάβουμε ότι οι προηγούμενοι στόχοι μας δεν ήταν τόσο σημαντικοί όσο νομίζαμε. Αυτή η αλλαγή προοπτικής μπορεί να οδηγήσει σε νέες και καλύτερες ευκαιρίες. Επομένως, δεν θα πρέπει να την αντιληφθούμε ως οριακό γεγονός, μπορούμε να την αναγνωρίσουμε ως μια πρόκληση που προσφέρει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία γιατί μας ωθεί να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των αδυναμιών μας και να εξελιχθούμε σε ολοκληρωμένους και αυτοσυνειδητοποιημένους ανθρώπους.

Ας θυμόμαστε ότι η αποτυχία είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και μια ευκαιρία για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ας υιοθετήσουμε ένα θετικό ύφος και να αξιοποιήσουμε τις αποτυχίες μας για να εξελιχθούμε και να επιτύχουμε μεγαλύτερη ευτυχία και επιτυχία στη ζωή μας. Ας κατανοήσουμε πως η αποτυχία δεν είναι εχθρός ή ο δυνάστης της επιτυχίας αλλά συνοδοιπόρος της και αρωγός στον δρόμο της ευτυχίας. Επιτρέψτε, λοιπόν, στις αποτυχίες σας να σας ενθαρρύνουν και να σας εμπνέουν να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τους στόχους σας. Μην φοβάστε την αποτυχία, αλλά αποδεχθείτε την ως ένα βήμα προς την επιτυχία.

Η Μαρία Πετροπούλου είναι Φιλόλογος (Νέα Ελληνικά, Γλώσσα, Λογοτεχνία).