Ο κύβος, όπως όλα δείχνουν, ερρίφθη. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο.

Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει, εκτάκτως, η Ιερά Σύνοδος με το ίδιο ακριβώς θέμα. Δύο συνεδριάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα υπάρξουν υποσημειώσεις στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια από μέλη του υπουργικού συμβουλίου; Και με τι διατυπώσεις θα εκφράσει η Εκκλησία την αντίθεση της; Θα υπάρξει μια μετωπική σύγκρουση, όπως θα επιθυμούσαν οι «σκληροί» ιεράρχες ή θα γίνει μια προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες;

Crash test κυβέρνησης – Εκκλησίας

Η κυβέρνηση και η Αρχιεπισκοπή διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Υπήρξε ένα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στις 8 Ιανουαρίου που διέρρευσε προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Και υπήρξε και μια επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ.κ. Ιερώνυμο πριν ανακοινωθεί η έκτακτη σύγκληση της πριν ανακοινωθεί η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι παρά τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιούν ορισμένοι ιεράρχες δεν πρόκειται η Ιερά Σύνοδος να προσανατολιστεί σε μια ακραία σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Δεν πρόκειται, με λίγα λόγια, να επαναληφθεί το σκηνικό της έντασης που υπήρξε, με τις λαοσυνάξεις, όταν η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη αποφάσισε τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το κλίμα θα είναι σαφώς πιο ήπιο.

«Ιερές» αντιδράσεις σε δύο άξονες

Αυτό που μεταδίδεται από το «μέτωπο της Εκκλησίας» είναι ότι οι αντιδράσεις στο κυβερνητικό νομοσχέδιο θα κινηθούν σε δύο άξονες. Η Εκκλησία σκοπεύει να απευθυνθεί και στους πιστούς αλλά και στους βουλευτές. Στις εκκλησίες θα αναγνωστεί μια εγκύκλιος. Στους βουλευτές θα αποσταλεί μια επιστολή. Θα εξηγείται η αντίθεση της Εκκλησίας και η ανάγκη να προστατευθεί ο θεσμός της οικογένειας. Δεν φαίνεται, και αυτό έχει τη σημασία του, να προχωρά η σκέψη για σκέψεις για παράσταση της Εκκλησίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια αν υπάρξουν προσφυγές για την παρένθετη κύηση.

Η γραμμή «άμυνας» του Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για ακραίες αντιδράσεις ορισμένων ιεραρχών στις οποίες δείχνει διατεθειμένο να αντιδράσει. Είναι ενδεικτική η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη όταν κλήθηκε να κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στις οποίες επεσήμανε ότι η ομοφυλοφιλία είναι μεγάλο αμάρτημα: «Προφανώς δεν είναι αμάρτημα και είναι λυπηρό να ακούγονται διατυπώσεις που νομίζω δεν εκπροσωπούν τους πιστούς ή την Εκκλησία. Είναι μειοψηφικές, μας βρίσκουν απέναντι. Το να προσβάλλεις ένα πολίτη για το σεξουαλικό προσανατολισμό του δεν έχει να κάνει με την πίστη μας, ούτε με αυτό που πρεσβεύει.» τόνισε και αμέσως πέρασε στο ..παρασύνθημα. Στην γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στις αντιδράσεις της Εκκλησίας.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε, υπάρχει διακριτός ρόλος της νομοθετικής, εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, με απόλυτο σεβασμό στην εκκλησία, στην πίστη μας» υπογράμμισε. Είναι εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να μην δυναμιτίσει το κλίμα αλλά και παράλληλα να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση νομοθετεί και όχι η Εκκλησία.

Στο δρόμο για τη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση, το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα «τρέξουν» και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μέσα στο Φεβρουάριο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

«Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεόραση του Bloomberg λέγοντας ότι «θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Θα γίνει νόμος τους πρώτους μήνες του Φεβρουαρίου. «Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο. Αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Και νομίζω ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο» συμπλήρωσε.

Στο μέτωπο της ψήφισης το μασάζ της Πειραιώς στους κυβερνητικούς βουλευτές φαίνεται να αποδίδει. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μ Μαξίμου είναι ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κάτι που το προηγούμενο διάστημα φάνταζε ακατόρθωτο. Συνέβαλε στην εικόνα άμβλυνσης των αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ μια συμφωνία που έγινε μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών που αντιδρούσαν. Οι διαφωνούντες βουλευτές απέφυγαν τις πολλές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα και απέφυγαν, επί της ουσίας, να κάνουν καμπάνια κατά του νομοσχεδίου.