Ο παγκόσμιος αθλητής του 2015 στο άλμα επί κοντώ, Σον Μπάρμπερ, έφυγε από τη ζωή μόλις στα 29 του έτη. Ο ατζέντης του, Πολ Ντόιλ, ανέφερε, πως ο αθλητής άφησε την τελευταία του πνοή, την Τεράρτη, στο σπίτι του, στο Κίνγουν του Τέξας.

Τα αίτια του θανάτου του

Αν και ακόμα τα αίτια θανάτου του Σον Μπάρμπερ δεν έχουν γίνει ξεκάθαρα, είναι γνωστό, ότι ο ίδιος αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας. Ο ατζέντης του, μιλώντας δημόσια για το χαμό του νεαρού αθλητή, σημείωσε ότι: «Ήταν περισσότερα από ένας καλός αθλητής. Ο Σον ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος, ο οποίος έβαζε τους άλλους πάνω από τον ίδιο του τον εαυτό».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Είναι τραγικό να χάνεται ένας τόσο καλός άνθρωπος, σε τόσο νεαρή ηλικία». Σε ερώτηση σχετικά με την αιτία θανάτου του επεσήμανε ότι αυτός προήλθε από ιατρικές επιπλοκές.

Ποιος ήταν ο Σον Μπάρνερ

Ο Σον Μπάρνερ γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1994, στο Νέο Μέξικο, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με καταγωγή από τον Καναδά. Ο ίδιος ξεχώρισε στο άλμα επί κοντώ, και συγκεκριμένα έλαβε την πρώτη του μεγάλη διάκριση το 2015, όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, με επίδοση 5,90 μέτρα το 2015.

Η καλύτερή του επίδοση ήταν τα 6 μετρά και την πέτυχε στις 15 Ιανουαρίου 2016 σε μίτινγκ στη Νεβάδα και η οποία εξακολουθεί να αποτελεί την κορυφαία στη χώρα του. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν κατάφερε επί της ουσίας να αγωνιστεί ξανά στο κορυφαίο επίπεδο. Με εξαίρεση το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 όπου ήταν 8ος από εκεί και μετά άρχισε σιγά σιγά να φεύγει από το προσκήνιο.

Ο Σον Μπαρμπέρ είχε δηλώσει ανοιχτά το 2017, με ανάρτησή του στα social media, ότι είναι γκέι: «Ομοφυλόφιλος και υπερήφανος! Ευχαριστώ τους γονείς μου που με στηρίζουν τόσο πολύ. Συνεχίζω να ωριμάζω ως άνθρωπος και έχω μία υπέροχη ομάδα υποστήριξης. Οι γονείς μου είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου και με βοήθησαν πολύ τελευταία».

Παράλληλα, ο Σον Μπάρμπερ το 2016 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση κοκκαΐνης. Εκείνος, τότε δήλωσε ότι συναντήθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του με μια γυναίκα, την οποία γνώρισε μέσω του Craiglist, στην αρμόδια επιτροπής των Καναδών «Φιληθήκαμε στο στόμα και από το σάλιο πέρασε στον οργανισμό μου κοκαΐνη». Η επιτροπή πείστηκε από τον ισχυρισμό του αθλητή και του επέτρεψε να αγωνιστεί κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.