Την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στις 19:00, η Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων της σειράς «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες», με την πρώτη εκδήλωση του χρόνου αφιερωμένη στον Martin Scorsese (Νέα Υόρκη, 1942 -). Ο Σκορσέζε προστίθεται στην λίστα των Αλφρεντ Χίτσκοκ, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Μπάστερ Κίτον, Ορσον Γουέλς και Τσάρλι Τσάπλιν τους οποίους η Ενωση έχει ήδη τιμήσει στον ίδιο κύκλο αφιερωμάτων.

Πολλάκις υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας το οποίο κέρδισε για τον «Πληροφοριοδότη» (2006), ο Mάρτιν Σκορσέζε είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ιστορίας του Αμερικανικού σινεμά, το οποίο υπηρετεί από την δεκαετία του 1960 και στο οποίο εξακολουθεί να έχει μεγάλη δραστηριότητα, τόσο ως παραγωγός όσο και ως σκηνοθέτης, όπως απέδειξε με την πρόσφατη επιτυχία του «Οι δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού».

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη, ο Σκορσέζε πέρασε από αρκετά στάδια του κινηματογράφου πριν ασχοληθεί ο ίδιος με την σκηνοθεσία για να δώσει μερικές από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες της δεκαετίας του 1970 («Ο ταξιτζής»), του 1980 («Οργισμένο είδωλο», «Ο τελευταίος πειρασμός»), αλλά και της τελευταίας εικοσιπενταετίας («Ο πληροφοριοδότης» και «Ο ιρλανδός»).

Σε μεγάλο ποσοστό, το όνομα του Μάρτιν Σκορσέζε έχει «ταυτιστεί» με τις ταινίες υποκόσμου και ήρωες γκάνγκστερ της ιταλοαμερικανικής μαφίας, ένα περιβάλλον που βίωσε από παιδί μεγαλώνοντας στους σκληρούς δρόμους της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, το έργο του είναι σαφώς ευρύτερο και καλύπτει όλους τους τομείς της αμερικανικής κοινωνίας. Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Σκορσέζε και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του και με το κοινό.

Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης και Κωνσταντίνος Καϊμάκης ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάκης Προβατάς.