Χρειάστηκε να περάσουν 120 λεπτά μεγάλης μάχης για να κριθεί η πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου από την άσπρη βούλα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Τελικά, εκείνοι που χαμογέλασαν μετά από 16 εκτελέσεις ήταν οι πράσινοι.

Ο Σένκεφελντ ευστόχησε, ο Καμαρά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Λοντίγκιν και οι πράσινοι επικράτησαν 7-6 παίρνοντας το εισιτήριο της πρόκρισης για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου.

Η διαδικασία των πέναλτι

  • 0-1 Εύστοχη εκτέλεση Αϊτόρ
  • 1-1 Εύστοχη εκτέλεση Ροντινέι
  • 1-2 Εύστοχη εκτέλεση Ρούμπεν
  • 2-2 Εύστοχη εκτέλεση Ζέλσον
  • 2-3 Εύστοχη εκτέλεση Αράο
  • 3-3 Εύστοχη εκτέλεση  Γιόβετιτς
  • 3-4 Εύστοχη εκτέλεση Γεντβάι
  • 4-4 Εύστοχη εκτέλεση Ποντένσε
  • 4-4 Απόκρουση Πασχαλάκη σε πέναλτι του Μλαντένοβιτς
  • 4-4 Απόκρουση Λοντίγκιν σε πέναλτι του Καρβάλιο
  • 4-5 Εύστοχη εκτέλεση Κώτσιρας 4-5
  • 5-5 Εύστοχη εκτέλεση Βρουσάι
  • 5-6 Εύστοχη εκτέλεση Βαγιαννίδης
  • 6-6 Εύστοχη εκτέλεση Ορτέγκα
  • 6-7 Εύστοχη εκτέλεση Σένκενφελντ
  • 6-7 Άστοχη εκτέλεση Καμαρά

Πιο ντέρμπι δεν γίνεται

Ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι από κάθε άποψη. Όσοι αγωνίστηκαν και από τις δύο πλευρές, έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν καλύτερα στα πρώτα λεπτά και λίγο έλειψε να απειλήσουν στο 9ο λεπτό όταν μετά από ενέργεια του Ορτέγκα, όμως ο Φραν Ναβάρο δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα για να τη στείλει προς την εστία του Λοντίγκιν.

Μετά τη συμπλήρωση των πρώτων δέκα λεπτών, οι «πράσινοι» πήραν μέτρα στο γήπεδο, ισορρόπησαν και λίγο έλειψε να προηγηθούν στο 13′, αλλά στην καρφωτή κεφαλιά του Σπόραρ αντέδρασε εξαιρετικά ο Πασχαλάκης.

Με τις δύο ομάδες να έχουν ως βασικό μέλημα την απαραβίαστη εστία, ο αγώνας κύλησε με δυνατές μάχες στο χώρο του κέντρο, φάουλ, μεγάλη πίεση εκατέρωθεν και προσπάθεια να φτάσει η μπάλα σε επιτυχία στην αδύνατη πλευρά του αντιπάλου.

Στο 39ο λεπτό κι έπειτα από φάουλ που κέρδισαν οι «πράσινοι» από δεξιά, ο Βέρμπιτς μετά από σερβίρισμα του Μαντσίνι χτύπησε στην αχίλλειο πτέρνα του Ολυμπιακού και σκόραρε με το κεφάλι από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ, κάτι που φάνηκε δια γυμνού οφθαλμού.

Τρία λεπτά αργότερα, πάντως, ο Χουάνκαρ με γέμισμα από αριστερά βρήκε στην κίνηση τον Μαντσίνι, ο οποίος σούταρε άμεσα, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Το παιχνίδι κύλησε ως την ανάπαυλα χωρίς άλλες συγκινήσεις, με τον Παναθηναϊκό να υπερέχει στα σημεία…

Αλλαγή σκηνικού και κόκκινη πίεση

Χωρίς αλλαγές επέστρεψαν στο γήπεδο οι δύο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, να έχει τη διάθεση να πιέσει πιο ψηλά. Από την άλλη πλευρά, οι γηπεδούχοι επιχείρησαν να ανεβάσουν ρυθμό, να παίξουν πιο γρήγορα με τη μπάλα, ενώ βρήκαν την πρώτη τους ευκαιρία στο 48′, όταν από φάουλ του Ροντινέι, ο Ντόη πήρε την κεφαλιά, αλλά έστειλε τη μπάλα πάνω στον Λοντίγκιν.

Ντέρμπι με όλη τη σημασία της λέξης η αναμέτρηση, «φώναζε» από μακριά ότι δεν θα υπάρξουν πολλές φάσεις στην επίθεση και πως όποια ομάδα βρει ένα γκολ, θα αποκτήσει και τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης. Μετά το 55ο λεπτό, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν στροφές, γύρισαν καλύτερα και πιο σίγουρα τη μπάλα έξω από την περιοχή του Λοντίγκιν, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν το σωστό τελείωμα.

Αλεξανδρόπουλος και Φορτούνης έβαλαν σε μπελάδες τον κίπερ του Παναθηναϊκού μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, αλλά το 0-0 παρέμεινε. Η πίεση από πλευράς γηπεδούχων συνεχίστηκε με τον Ποντένσε να παίρνει θέση στο τερέν αντί του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου και τον «Μασούρα» να συνεχίζει ως κρυφός φορ (63′). Νέα απόπειρα απειλής με τον Μασούρα στο 65′, με τη μπάλα να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ο Φατίχ Τερίμ διέγνωσε σχετικά εύκολα ότι η ομάδα του άρχισε να ξεμένει από δυνάμεις και έδωσε εντολή για ταυτόχρονη είσοδο στο γήπεδο των Ζέκα και Ρούμπεν Πέρεθ αντί των Βιλένα και Μπερνάρντ (67′). Ξεκάθαρα ο Τούρκος τεχνικός ήθελε να φρεσκάρει την ομάδα του στον άξονα και να φρενάρει τον ρυθμό των παικτών του Ολυμπιακού.

Η ενίσχυση του άξονα, βοήθησε τους «πράσινους» να κοντρολάρουν εκ νέου το ρυθμό και να δυσκολεύουν την ανάπτυξη των παικτών του Καρβαλιάλ. Με τον Βέρμπιτς να κυνηγά διαρκώς τον Ροντινέι και τον Μαντσίνι αντίστοιχα να ντουμπλάρει τον Βαγιαννίδη, ήταν ελάχιστες οι φορές που οι «ερυθρόλευκοι» μπόρεσαν να δημιουργήσουν ρήγματα από τα άκρα.

Διπλή καλή στιγμή για τους πράσινους

Πολύ καλή στιγμή προέκυψε και στο 75ο λεπτό όταν από μεγάλη πάσα του Καμαρά, ο Μασούρας έφυγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Λοντίγκιν πρόλαβε τελευταία στιγμή την πόσα του προς τον επελαύνοντα Ναβάρο. Στη συγκεκριμένη φάση ο πορτιέρε του «τριφυλλιού» συγκρούστηκε με τον Βαγιαννίδη και χρειάστηκε να του τοποθετηθούν ράμματα.

Με την επανέναρξη του ματς, ο Σπόραρ από τακουνάκι του Κώτσιρα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Πασχαλάκη. Οσο άδειαζε η κλεψύδρα, τόσο αυξανόταν το άγχος. Ο Μασούρας, πάντως, εκμεταλλεύθηκε τη συνεργασία Ροντινέι – Φορτούνη, σούταρε από το σημείο του πέναλτι, αλλά ήταν άστοχος (86′).

Λίγο έλειψε οι «πράσινοι» να κλέψουν την πρόκριση στο 90+10′ (με 7 τα λεπτά των καθυστερήσεων) με τον Βέρμπιτς να πιάνει το βολέ, αλλά ο Πασχαλάκης είπε «όχι», με την τρίτη του μεγάλη επέμβαση στη βραδιά.

Παράταση για γερά νεύρα

Με το ξεκίνημα της παράτασης, ο Κάρλος Καρβαλιάλ θέλησε να ενισχύσει την επίθεσή του με τον Στέβαν Γιόβετιτς να παίρνει τη θέση του Γιώργου Μασούρα, για να πλαισιώσει τον Φραν Ναβάρο. Στο 5ο λεπτό του έξτρα χρόνου, ο Μλαντένοβιτς πήρε τη θέση του Χουάνκαρ. Δύο λεπτά αργότερα ο Αϊτόρ πήρε τη θέση του Βέρμπιτς, ενός εκ των διακριθέντων.

Τεράστια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό στο 99′, καθώς έπειτα από ωραία εναλλαγή της μπάλας, ο Ποντένσε γέμισε με το εξωτερικό, ο Γιόβετιτς πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.

Με τέσσερα στόπερ στο γήπεδο οι «πράσινοι»

Οι συνεχείς κράμπες του Σπόραρ τον οδήγησαν εκτός αγώνα, παρέα με τον Μαντσίνι για να βάλει ο Τερίμ στη θέση τους δύο στόπερ! Τους Ακαϊντίν και Σένγκενφελντ, ελλείψει άλλων εναλλακτικών επιλογών, με τον πρώτο να παίρνει θέση επιθετικού στο γήπεδο!

Σουτ του Ορτέγκα από καλή θέση βρήκε σε ετοιμότητα τον Λοντίγκιν, ενώ σε νέα προσπάθεια του Ποντένσε, ο Βαγιαννίδης έδιωξε σε κόρνερ. Καρβάλιο αντί Εσε και Ζέλσον Μάρτινς αντί Ναβάρο ήταν οι επόμενες κινήσεις του Καρβαλιάλ, για έναν Ολυμπιακό που θέλησε στα τελευταία λεπτά να τα παίξει όλα για όλα.

Στο 109′ μετά από μεγάλη πάσα του Καμαρά, ο Ποντένσε έφυγε σφαίρα προς την περιοχή των «πρασίνων» για να τον γκρεμίσει ο Ρούμπεν και να αντικρίσει την κίτρινη κάρτα. Βρουσάι και Ιμπόρα ήταν οι τελευταίες δύο κινήσεις από τον κόκκινο πάγκο στο 115′, με τους Μπιανκόν και Φορτούνη να αποχωρούν εξουθενωμένοι. Μονότερμα από τους «ερυθρόλευκους» στο τελευταίο 5άλεπτο, για το «χρυσό» γκολ, με τους φιλοξενούμενους να αμύνονται μαζικά. Νέα προσπάθεια με τον Ζέλσον Μαρτίνς στο 120′, η μπάλα έφυγε άουτ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Μπιανκόν (115′ Ιμπόρα), Ορτέγκα, Έσε (100′ Καρβάλιο), Αλεξανδρόπουλος (63′ Ποντένσε), Καμαρά, Μασούρας (90+1′ Γιόβετιτς), Φορτούνης (115′ Βρουσάι), Ναβάρο (106′ Ζέλσον Μαρτίνς).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ (90+6′ Μλαντένοβιτς), Κώτσιρας, Βιλένα (66′ Πέρεθ), Μπερνάρ (67′ Ζέκα), Μαντσίνι (105′ Μαντσίνι), Βέρμπιτς (90+8′ Αϊτόρ), Μπερνάρ, Σπόραρ (105′ Ακαϊντίν).