Ο ευρέως αναγνωρισμένος Έλληνας τραγουδιστής, Χρήστος Δάντης, επισκέφθηκε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο. Κατά την άφιξή του, τον υποδέχθηκαν ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), η Αντωνία Τσάμης, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΕΚΜ και το προσωπικό της ΕΚΜ.

Τι έκανε στη Μελβούρνη

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χρήστος Δάντης ενημερώθηκε για την ιστορία της ΕΚΜ, καθώς και για τα ποικίλα πολυπολιτισμικά και εκπαιδευτικά προγράμματά της. Αυτά περιλαμβάνουν, το Φεστιβάλ Αντίποδες, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, διαλέξεις, θεατρικές παραγωγές και το τουρνουά ποδοσφαίρου Community Cup.

Κατά τη ξενάγηση του στο Ελληνικό Κέντρο, ενημερώθηκε για την διάθεση του κτιρίου από διαφορετικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Επιπλέον επισκέφθηκε το Mezzanine και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το σχολικό πρόγραμμα σχολικών διακοπών του Australian Shakespeare Company.

Στη συνέχεια, ο κ. Δάντης ξεναγήθηκε στις σχολικές εγκαταστάσεις της ΕΚΜ και παρακολούθησε το πρόγραμμα κατάρτισης και καθοδήγησης μελλοντικών εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κοινότητας. Ο Χρήστος Ράσπα, ο διοργανωτής του προγράμματος, τόνισε την σημαντικότητα του λέγοντας, «Αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης είναι μια πολύτιμη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην κατάρτιση νέων ατόμων που θα γίνουν μελλοντικοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία της ΕΚΜ. Έτσι διασφαλίζεται η συμβολή τους στη διατήρηση του πλούσιου ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας».

Οι συζητήσεις του Χρήστου Δάντη με τους ομογενείς

Ο κ. Δάντης μοιράστηκε τα συναισθήματα του για το πως τι βιώνει ο απόδημος ελληνισμός μακριά απ’ την πατρίδα του, έχοντας και ο ίδιος 3 αδέρφια στην Αμερική και τον γιό του να ακολουθεί τα μουσικά και καλλιτεχνικά του βήματα στην Νέα Υόρκη. «Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο πιο έντονη είναι η λαχτάρα για επικοινωνία και η ανάγκη να υπενθυμίσεις στους άλλους αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό πόσο Έλληνας είσαι. Αγκαλιάζοντας την ελληνική μας ταυτότητα, λειτουργεί ως υπενθύμιση τόσο των προσωπικών όσο και των πολιτιστικών μας ριζών. Πιστεύω ότι η καλλιέργεια του ελληνικού πνεύματος είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική οικογένεια. Αυτός ο δεσμός είναι άρρηκτος για τη διατήρηση των παραδόσεων, καλλιεργώντας το ελληνικό πνεύμα.»

Ο Χρήστος Δάντης προσέφερε επίσης μια ενδιαφέρουσα οπτική σχετικά με την ανάπτυξη μουσικών προγραμμάτων για τους μαθητές της παροικίας, τα οποία ενσωματώνουν τις βασικές δομές της βυζαντινής μουσικής. Ο ίδιος είπε, «Νομίζω ότι η εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού προγράμματος για τη βυζαντινή μουσική θα ήταν μια ιδανική προσέγγιση για την επανασύνδεση των παιδιών του απόδημου ελληνισμού με τις ρίζες τους. Τα ελληνικά μουσικά σχολεία έχουν υιοθετήσει με επιτυχία ένα ανάλογο πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης».

Τα σχόλια για τον πολιτισμό

Ο κ. Παπαστεργιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Δάντη για το μεγάλο ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητες της ΕΚΜ. Σημείωσε: «Εκτιμούμε την επίσκεψη του Χρήστου Δάντη και τη θετική επιρροή που είχε στην κοινότητά μας. Είναι τιμή μας να τον έχουμε σήμερα κοντά μας, καθώς η κοινότητά μας διατηρεί άμεση και στενή σχέση με ταλαντούχους και καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Η ελληνική μουσική χρησιμεύει ως ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ γλώσσας και πολιτισμού».

Ο Χρήστος Δάντης αφιέρωσε το τραγούδι του «Το παλιό μου παλτό» σε όλους τους Έλληνες της Αυστραλίας., καθώς είπε, «Αυτό το τραγούδι αντικατοπτρίζει και περιγράφει τη συνείδησή μας και τις αξίες μας. Αυτές για τα οποίες γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε αν και κάποιες τις ξεχνάμε στην πορεία.»

Τέλος, ο κ. Παπαστεργιάδης έδειξε στον τραγουδιστή το αντίγραφο των Μαρμάρων του Παρθενώνα που έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου. Ο ερμηνευτής εξέφρασε τη συγκίνηση του για το γεγονός πως βρίσκεται σε ένα μέρος τόσο μακριά απ’ την πατρίδα και να νιώθει την παροικία να δραστηριοποιείται σε έναν τόσο μεγάλο βαθμό.

Σχετικά με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, που ιδρύθηκε το 1897, είναι ένας εξέχων οργανισμός, αφιερωμένος στην προώθηση και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς στην Αυστραλία. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, η Κοινότητα στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των Ελληνοαυστραλών και του πλούσιου πολιτιστικού τους υπόβαθρου.

Η έναρξη του Greek Community Cup 2024

Το 2024 Greek Community Cup ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή στο Heatherton FC με ένα πλήρες πρόγραμμα αγώνων, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα συναρπαστικό τουρνουά.

Η αναμέτρηση μεταξύ της Malvern City και της Heidelberg Alexander εξελίχθηκε σε έναν

συναρπαστικό αγώνα. Λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης, ο τερματοφύλακας της Malvern City, με μια εντυπωσιακή απόκρουση εξασφάλισε τη νίκη της Malvern με 3-2.

Στο δεύτερο ματς της ημέρας, η East Kew (Olympiakos) αντιμετώπισε την Altona East Phoenix (Paok), με την East Kew να επικρατεί με 3-0.

Η πρωταθλήτρια South Melbourne Hellas, υπερασπιζόμενη τον τίτλο της, αντιμετώπισε την Kingston FC σε ένα γρήγορο παιχνίδι, με τις δυο ομάδες να δημιουργούν ευκαιρίες. Η South Melbourne εξασφάλισε τη νίκη με 3-0, ενώ η Kingston FC επέδειξε αξιέπαινη προσπάθεια, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση αυτή.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή εμφάνιση της Oakleigh Cannons FC εναντίον της South Springvale FC, με την Oakleigh να κερδίζει με 5-0, προσφέροντας στους φιλάθλους ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό θέαμα.

Το αντίκτυπο του τουρνουά

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), κ. Μιχάλης Καραμήτος, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, σχολιάζοντας για τον πρώτο γύρο του τουρνουά » Η έναρξη του Greek Community Cup ήταν εντυπωσιακή, με τις 8 ομάδες να ανταγωνίζονται με πάθος και μεράκι. Ο προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και ο κόσμος που παρευρέθηκε απόλαυσε την έναρξη του τουρνουά. Αναμένουμε με ανυπομονησία περισσότερους συναρπαστικούς αγώνες τις επόμενες εβδομάδες.»

Καθώς το τουρνουά εξελίσσεται, η προσμονή αυξάνεται για τους επερχόμενους αγώνες και την ανάδειξη των φετινών πρωταθλητών. Το τουρνουά αυτό θα προσφέρει ακόμη πιο συναρπαστικές στιγμές τις επόμενες βδομάδες στους ποδοσφαιρόφιλους της παροικίας.