Μετά και την ολοκλήρωση του κύκλου ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ για τον γάμο των ομοφύλων, την εκδήλωση των διαφωνιών και την καταγραφή των διαθέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το Νταβός, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και ετοιμάζεται για ένα επόμενο ταξίδι στη Νέα Υόρκη για το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η εκτίμηση του επιτελείου του Πρωθυπουργού καταλήγει στο ότι οι αντιδράσεις κινήθηκαν εντός του αναμενόμενου πλαισίου και ότι είναι μάλλον πιθανό υπέρ του νομοσχεδίου να ψηφίσουν περισσότεροι από 100 βουλευτές, με τους περισσότερους από τους υπολοίπους να στρέφονται μάλλον προς την αποχή.

Με αυτά τα δεδομένα, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου μάλλον θα επισπευσθεί.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει μία πρώτη συζήτηση σε ένα υπουργικό συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να οδεύσει το νομοσχέδιο προς τη Βουλή.

Κατά νεότερες πληροφορίες, το επικοινωνιακό επιτελείο, οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και ο ίδιος έχουν καταλήξει ότι είναι προτιμότερο να μην παραταθεί για πολύ η εκκρεμότητα και ότι κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον επιζήμιο.

Με βάση αυτά, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να έρθει νωρίτερα το υπουργικό και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα, αφότου ο Πρωθυπουργός θα έχει επιστρέψει από το Νταβός και προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα, το ενδιαφέρον θα στραφεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσα τουλάχιστον θα ταχθούν υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά θα έχουν να διαχειριστούν τις δικές τους εσωτερικές διαφωνίες.