«Δεν θα μας κάνει μαθήματα ο Άδωνις που απέφυγε να ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών και τασσόταν κατά του γάμου αλλά τώρα άλλαξε στάση για να υπερασπιστεί την υπουργική του καρέκλα.» Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την επικοινωνιακή τακτική «της μισής αλήθειας και των μεγάλων ψεμάτων» που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο που έχει φέρει τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση.

Το θέμα βέβαια δεν είναι η επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ αλλά τι στάση, τελικά, θα κρατήσει το ΠαΣοΚ. Το μεσημέρι της Τετάρτης θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Το βασικό θέμα της συνεδρίασης δεν είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αλλά η επιστολική ψήφος καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα. Η Χαριλάου Τρικούπη, παρά τις ενστάσεις της, προσανατολίζεται στην ψήφιση , επί της αρχής, του νομοσχεδίου.

Στη συνεδρίαση δεν ήταν λίγοι όσοι ανέμεναν μια διεξοδική συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά αυτό είναι μάλλον δύσκολο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η συνεδρίαση θα έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλαξε το πρόγραμμα του για να παραστεί στην κηδεία στενού του φίλου. Ο δεύτερος είναι ότι αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα προβλέπει, στις λεπτομέρειες του, το νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να φέρει στη Βουλή στο τέλος του Ιανουαρίου. Υπάρχουν βουλευτές του ΠαΣοΚ που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά περιμένουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο ζήτημα της τεκνοθεσίας. Συνεπώς το μασάζ στους διαφωνούντες μάλλον θα πρέπει να περιμένει την επόμενη συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδεται ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να συστήσει στους βουλευτές που διατυπώνουν ενστάσεις να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Πώς έχει αυτή την ώρα η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ; Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο αριθμός των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο δεν θα ξεπεράσει τους 7. Υπάρχουν ήδη οι δηλώσεις (η Χαριλάου Τρικούπη κρατά σαφείς αποστάσεις από αυτές) του βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, οι ενστάσεις του βουλευτή Χίου Στ. Μιχαηλίδη και η εκτίμηση ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο οι μουσουλμάνοι βουλευτές. Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί, σε ιδιωτικές συζητήσεις και από βουλευτές που εκλέγονται εκτός Αττικής και αφορούν, κυρίως, το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν πρόκειται να τεθεί.

Ειδικά για το θέμα των δηλώσεων του κ. Παρασκευαΐδη, στελέχη της Χαριλάου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σημείωσαν: «Οι απόψεις του κ. Παρασκευαΐδη, όπως εκφράστηκαν σε συνέντευξη του, δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις θέσεις του κόμματος. Ας μην σπεύδει, όμως, να κάνει τον τιμητή ο μέχρι πρότινος αρνητής του Ολοκαυτώματος, Άδωνις Γεωργιάδης. Ας δουν στην κυβέρνηση τα του οίκου τους και τις αντιρρήσεις, που εκφράζουν δεκάδες βουλευτές και ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς».

Το ζητούμενο για τους επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να αντιμετωπιστεί ο «επικοινωνιακός πόλεμος της ΝΔ» καθώς και «η υποκρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κόμματος καλεί τους βουλευτές του να μην ψηφίσουν, δια της αποχής, νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή και παράλληλα, δια του επικοινωνιακού του μηχανισμού, προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα ότι το πρόβλημα δεν το έχει η κυβέρνηση αλλά η αντιπολίτευση.

«Είναι κατ όνομα φιλελεύθερη η στάση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης όταν υποκινεί τους βουλευτές του να μην έρθουν να ψηφίσουν σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας, επαναλαμβάνοντας τη διάθεση του ΠαΣοΚ για «ναι» επί της αρχής με δεδομένη ωστόσο την κατά συνείδηση επιλογή.