Ορισμένες χώρες προσπαθούν να ξεφύγουν από τη συμφωνία-ορόσημο που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 για τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, μεταδίδει το Bloomberg.

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Ντουμπάι, 197 έθνη συμφώνησαν να επιταχύνουν την απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από τα ενεργειακά τους συστήματα αυτή τη δεκαετία και να τα εξαλείψουν μέχρι τα μέσα του αιώνα. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται τώρα ότι μέρος της δέσμευσης είναι προαιρετικό, δήλωσε ο Γκορ ο οποίος είναι πρόεδρος της Generation Investment Management, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Μερικοί από εκείνους που υπέγραψαν αυτή τη δέσμευση προσπαθούν τώρα να ισχυριστούν ότι ήταν προαιρετική και προσπαθούν να την οπισθοχωρήσουν λίγο», δήλωσε ο Γκορ, ο οποίος δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες. «Υπάρχουν τόσα πολλά κενά και τόσες πολλές δύσκολες φράσεις».

Η δέσμευση επαινέθηκε ως σημείο καμπής για την παγκόσμια κλιματική διπλωματία, επειδή αφορούσε άμεσα την πηγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη – τα ορυκτά καύσιμα που παράγουν αέρια θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη όταν καίγονται. Ήταν ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, ακόμη και όταν το 2023 ανακηρύχθηκε ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο.

Αλλά η γλώσσα της συμφωνίας εξακολουθεί να είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν επεσήμανε σε φόρουμ στο Ριάντ στις 10 Ιανουαρίου ότι η αρχή της παραγράφου στην απόφαση COP28 που ασχολείται με τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα απλώς «καλεί» τις χώρες να «συνεισφέρουν». Αυτό ισχύει και για τις βασικές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Όλη αυτή η γλώσσα επέτρεψε σε όλους να πιστέψουν ότι και τα οκτώ αυτά στοιχεία είναι επιλογές», είπε. «Αυτό που έχουμε επιτύχει είναι επιλογές που οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν με βάση τις εθνικά καθορισμένες συνθήκες τους και, φυσικά, μονοπάτια και προσεγγίσεις της δικής τους επιλογής».

«Οι διασκέψεις είναι στημένες»

Ο Γκορ υποστηρίζει επίσης τη μεταρρύθμιση της διπλωματικής διαδικασίας που στηρίζει τις ετήσιες συνόδους κορυφής για το κλίμα, γνωστές ως Διάσκεψη των Μερών ή COP. «Ο κόσμος γίνεται κατανοητά ανυπόμονος και απογοητευμένος που αυτές οι διασκέψεις είναι στημένες», δήλωσε ο Γκορ. «Η τράπουλα είναι σημαδεμένη υπέρ της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων».

Όπως και με άλλες διαδικασίες υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, οι αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της χώρας που θα φιλοξενήσει, λαμβάνονται με συναίνεση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έθνος έχει δικαίωμα βέτο, μια απαίτηση που συχνά καταλήγει σε συμφωνίες που αντικατοπτρίζουν μόνο το ελάχιστο του τι είναι πρόθυμη να κάνει οποιαδήποτε χώρα.

«Χρειάστηκαν 28 χρόνια COPs για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη φράση «ορυκτά καύσιμα»», δήλωσε ο Γκορ. «Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση ορυκτών καυσίμων και όμως χρειάστηκε τόσος χρόνος για να ξεπεραστεί αυτή η αντίσταση και ακόμη και να κατονομαστεί αυτό το πρόβλημα».

Η αμφισβήτηση της διαδικασίας COP επιταχύνθηκε πέρυσι, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, έγιναν η χώρα υποδοχής και διόρισαν τον Sultan Al Jaber, διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Adnoc του Αμπού Ντάμπι, ως πρόεδρο της COP28. Φέτος, το Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει την COP29, με πρόεδρο τον πρώην στέλεχος πετρελαίου Mukhtar Babayev.

«Το ποσοστό των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισέρχονται για το Αζερμπαϊτζάν, τον οικοδεσπότη αυτής της COP, είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι ήταν στα Εμιράτα», δήλωσε ο Gore. «Δεν είναι ότι είναι κακοί άνθρωποι ή έχουν κακές προθέσεις – είναι ότι έχουν μια δομική σύγκρουση συμφερόντων».

Πηγή: ot.gr